Pavens bankdirektører går af efter skandaler

To topchefer i Vatikanstatens skandaleramte bank går nu af. Det sker efter, at en højtstående gejstlig i Pavestaten med tætte relationer til banken blev arresteret i weekenden.

Pave Frans den første må vinke farvel til topdirektørerne i Pavestatens bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAURIZIO BRAMBATTI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den katolske kirke har i århundrede været kendt for sin magt og - bestemt ikke kun åndelige - rigdom.

Men i den seneste tid har flere skandaler sat spørgsmålstegn ved legitimitet i Vatikanstatens egen bank, og mandag aften valgte bankens direktør Paolo Cipriani og vicedirektør Massimo Tulli begge at fratræde deres stillinger. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det bliver tyskeren Ernst Von Freyberg, der tidligere på året blev udnævnt som bestyrelsesformand i banken, der midlertidigt overtager rollen som bankdirektør, indtil en afløser er fundet.

Opsigelserne kommer efter, at en højtstående gejstlig i den katolske kirke, Nunzio Scarano i sidste uge blev anholdt, da han angiveligt forsøgte at smugle 20 millioner euro (149 millioner kroner) ud af landet til Schweiz.

Scarono går i italienske medier også under navnet »Don 500« pga. sin glæde for de store eurosedler. Han har tætte forbindelser til toppen i Vatikanstatens bank, hvor han blandt andet fungerede som rådgiver.

Flere myndigheder undersøger »don 500«

Vatikanstatens bank kan ikke klare sig med Guds velsignelse alene. Så længe den ønsker at operere med den fælleseuropæiske valuta, euro, skal den leve op til krav fra de italienske myndigheder. Og bystyret i både Rom og Milano har i længere tid haft kig på Scarano.

Scarono - der i øjeblikket er suspenderet fra sin stilling som chefrevisor i en af Vatikanstatens departementer - har selv nægtet, at han ville smugle penge ud af landet. Tværtimod var de penge, han havde på sig under anholdelsen, en donation fra velhavende venner. De skulle bruges til at bygge et plejehjem til uhelbredeligt syge.

Retsdokumenter omkring politiaflytninger af Scaronos telefonsamtaler - som Reuters er kommet i besiddelse af - viser dog, at Scarano havde kontrol med store pengebeløb, og at han følte, at han kunne agere under straffrihed pga. sine gode forbindelser i Vatikanstatens bank.

Nævnte bankdirektør i samtaler

Scarono har bragt bankdirektør Cipriani i myndighedernes søgelys ved at nævne hans navn i telefonsamtaler, politiet har optaget.

Myndighederne understreger overfor Reuters, at der endnu ikke er nogen indikationer på, at Vatikanbanken har været direkte involveret i forsøget på at smugle penge ud af landet.

Det er dog heller ikke første gang, at topdirektør Cipriani har været genstand for en undersøgelse. Tilbage i 2010 blev han beskyldt for hvidvaskning af penge i forbindelse med, at de italienske bankmyndigheder beslaglagde store millionbeløb på konti i Vatikanstatens bank. Bankdirektøren blev dog aldrig tiltalt i sagen.

Ikke godt for Frans

Sagerne kommer særdeles ubelejligt for den nye pave Frans den første, der ellers siden sin tiltrædelse i marts, har forsøgt at gøre op med Vatikanbankens mangeårige skandale-historie, der involverer flere anklager om hvidvask af penge og skatteunddragelse.

Den gejstlige bank var ifølge Reuters også dybt involveret i krakket af den italienske Banco Ambrosiano i 1982, der kulminerede, da bankens formand, Roberto Calvi hængte sig selv fra London-broen, Blackfriars Bridge.

For nylig slog den europæiske anti-hvidvasknings-komite, Moneyval fast, at Pavestatens kirke bliver nødt til at indføre flere reformer for at leve op til internationale bankstandarder. Pave Frans nedsatte i sidste uge en kommission, der skal kulegrave bankens aktiviteter.