Parmalat-skandalen kan få konsekvenser for revisorer

Rodet i den italienske mejerikoncerns regnskaber får EU-kommissær til at overveje strammere revisionsregler for hele EU.

Læs mere
Fold sammen
Den italienske Parmalat-skandale kan få konsekvenser for revisorer i hele EU.

EU-Kommissær for det indre marked, Frits Bolkestein, overvejer på baggrund af skandalen nu at stramme de regler for revision, der under alle omstændigheder vil blive fremlagt i maj, yderligere.

De eventuelle stramninger vedrører specielt to områder. For det første vil alle dele af et selskab eller koncern fremover skulle have samme revisor. Parmalat havde to revisorer, og ansvaret risikerer at falde mellem to stole.

For det andet vil de enkelte lande skulle indføre nationale kontrolorganer til at holde øje med revisorernes arbejde, magen til det organ, amerikanerne etablerede ovenpå Enron-skandalen.

Revisortilsyn på vej
»Det, han (Bolkestein, red.) foreslår, er dybest set, at EU skal indføre danske principper. Og det er vi glade for,« siger fagdirektør Niels Ebbe Andersen fra Foreningen af Statsautoriserede Revisorer med henvisning til, at Danmark allerede har en regel om, at selskaber som hovedregel skal bruge samme revisorer overalt i koncernen. Fra årsskiftet blev revisorernes selvkontrol desuden afløst af et statsligt kontrolorgan, Revisortilsynet, som løbende kontrollerer alle revisorers arbejde på stikprøvebasis.

Kommissionens nye europæiske revisionsregler - hvordan de så ender med at se ud - skal som altid godkendes af Europaparlamentet og Ministerrådet.Læs de tidligere artikler om Parmalat-skandalen på www.berlingske.dk