Parken har sat nationalarenaen og øvrige ejendomme til salg – forventet pris 2,5 milliarder kroner

Kritisk investor: Ledelsen er blevet presset til salg af bankforbindelsen Nordea, som har over en milliard kroner til gode. Formanden i Parken Sport & Entertainment afviser al snak om pres.

Parkens bestyrelsesformand, Allan Agerholm, afviser at være under noget som helst pres fra bankforbindelsen Nordea, som har et milliardbeløb til gode i selskabet. Arkivfoto: Mathias Eis Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Parken på Østerbro i København kan stå over for at få en ny ejer.

Selskabet bag Parken vil nemlig afsøge mulighederne for et helt eller delvist salg af sine ejendomme, herunder Danmarks nationalstadion Parken. Det oplyser selskabet Parken Sport & Entertainment (PS&E) i en børsmeddelelse.

Selskabet fortæller, at et eventuelt frasalg vil ske med PS&E som lejer af de frasolgte ejendomme. Det vil altså sige, at fodboldholdet FCK fortsat vil have Parken som hjemmebane.

»Der vil med et eventuelt frasalg af dele af ejendomsporteføljen ske en betydelig styrkelse af kapitalgrundlaget i Parken Sport & Entertainment A/S, der vil understøtte de fremtidige udviklingsmuligheder af driftsaktiviteterne i Parken Sport & Entertainment A/S koncernen,« skriver bestyrelsesformand Allan Agerholm.

»Det er afgørende for os, at vi finder de rigtige investorer eller partnere, så vi samlet set skaber de rette forudsætninger for fremover at udvikle både F.C. København og Lalandia. Vi ser fortsat stort vækstpotentiale i både Lalandia og FCK, og det kan vi skabe bedre mulighed for at forløse ved et helt eller delvist salg af ejendomsporteføljen.«

Investor ser mørkere på fremtiden

En kritisk fodboldinvestor, som ønsker at være anonym, ser dog mere mørkt på Allan Agerholms salgsbestræbelser:

»Parken Sport & Entertainment er under pres fra sin bankforbindelse Nordea, som har over en milliard kroner til gode. Og Parkens situation er ikke blevet nemmere under coronakrisen, hvor gælden er øget,« siger han.

Han vurderer den samlede pris på samtlige ejendomme til at ligge omkring 2,5 milliarder kroner fordelt på en god milliard for kontorejendommene og 7-800 millioner kroner for Lalandia. Hertil vil stadion udgøre den sidste halve milliard.

Ifølge investoren vil prisen på stadion afhænge af, hvor høj en husleje fodboldklubben FCK vil betale. En halv milliard modsvarer ifølge investoren 25 millioner kroner i årlig leje.

Investoren frygter, at fodboldklubben bliver sårbar:

»Et frasalg af ejendommene vil sætte en stopper for, at forretningerne omkring fodboldklubben har mulighed for at understøtte fodbolden i dårlige år. Nu bliver fodboldklubben mere sårbar rent økonomisk,« siger han og betegner frasalget af som »offergave« til Nordea.

Formand afviser pres

Allan Agerholm afviser, at være under pres fra Nordea:

»Intet som helst. Planerne om frasalg har intet med banken at gøre, men selvfølgelig skal vi aflevere en del af et salgsprovenu til Nordea, eftersom lånene er taget i ejendommene,« siger han.

»Vi er i gang med en større udviklingsproces med deltagelse af Københavns Kommune, DBU og andre stakeholders. Det bliver ganske omfattende, og vi mener, at der er andre derude, som er bedre rustet til at tage sådan en proces og sikre, at den havner det rigtigste sted.«

»Vi er også opmærksom på, at ejendomsmarkedet er ganske lukrativt i øjeblikket, så derfor giver det mening at prøve at se, om der kan gøres en fornuftig handel med de aktiver, vi har.«

Ingen kommentar til prisen

Allan Agerholm vil ikke kommentere prisen:

»Vi kan godt lide, at det er køber, der byder ind. Men det, der ikke er til forhandling, det er, at vi bliver som lejere både i Parken og de to Lalandiaer på meget lange kontrakter,« understreger han.

Men størrelsen af lejen har vel stor indflydelse på prisen på ejendommene?

»Jaja, det hænger uløseligt sammen.«

Kan fodboldklubben ikke risikere at sidde i en situation, hvor man er bundet til at betale en høj husleje i krisetider?

»Jo, hvis ikke man tænker sig om, og det har vi tænkt os at gøre. Vi er opmærksomme på de mekanismer, og vi kommer ikke til at indgå en lejekontrakt, som er unødvendig byrdefuld for FCK. Vi har øjet på bolden. Vi skal finde en balance,« siger Allan Agerholm.

Bliver fodboldklubben ikke sårbar uden den sædvanlige støttegruppe omkring sig i form af værdifulde ejendomme?

»Til gengæld vil det jo være et selskab, som pludselig er ekstremt velkonsolideret. Så har man lidt at stå imod med, ikke,« siger Allan Agerholm.

En lang proces

Beslutningen om at sætte ejendommene til salg er resultatet af en lang proces. Allerede i september varslede Allan Agerholm, at han var gået i gang med at undersøge muligheden for at splitte koncernen op i separate enheder, hvor Parken stadion med kontortårne samt Aquadome med tilhørende centerfaciliteter i Billund og Rødby blev udskilt i selvstændige ejendomsselskaber. Dermed ville man øge gennemsigtigheden i forhold til samtlige koncernens aktiviteter.

Manøvren blev gennemført blandt andet for at gøre det muligt at finansiere en udbyggelse af Danmarks nationalstadion til over 50.000 tilskuere.

En ny struktur skulle også gøre det nemmere at finansiere en omfattende udbygning af Parken, hvor landsholdet som bekendt spiller hovedparten af sine kampe. Det har Dansk Boldspil-Union (DBU) udtrykt et ønske om, ligesom fodboldforbundet i øjeblikket kigger på muligheden for at etablere et nyt hovedkvarter ved siden af Parken, og Københavns Kommune har afsat en million kroner til at undersøge, hvordan Parken kan blive udvidet.