Paradigmeskifte på vej: Europa spås at overtage vækstrolle fra USA

Både chefen for verdens største kapitalforvalter og Nordeas investeringsstrateger ser tegn i den økonomiske verdens sol, måne og stjerner på, at de europæiske aktier vil overtage vækststokken fra de amerikanske i et historisk skifte.

Europæiske aktier kan være på vej til at indhente noget af vækstefterslæbet i forhold til de amerikanske aktier.
Læs mere
Fold sammen

Lige siden finanskrisen for ni år siden har fortællingen om USA og Europa været, at USA har ført an, når det kommer til økonomisk vækst og ikke mindst aktiekursridt, mens Europa har haltet efter.

Men den fortælling kan være ved at få skrevet et nyt kapitel. Først var Larry Fink, chef for verdens største kapitalforvalter Blackrock, for nyligt ude med en vurdering til Bloomberg, der lød, at Europas økonomi på den korte bane ville vokse hurtigere end USA's, takket være mere reformstærke statsledere på den anden side af Atlanten i form af Merkel og Macron.

»Europa vil vokse lige så hurtigt som USA, hvis ikke hurtigere. Det er en stor overraskelse,« lød det således fra topchefen.

Et sweet spot

Nu følger storbanken Nordea så trop med en for den historisk anbefaling til dens kunder. Sælg ud af amerikanske og køb op af europæiske. For aldrig tidligere har bankens investeringsstrateger nemlig set så stor forskel på potentialet i de to regioner.

»Vi skruer nu endnu mere op for vores anbefaling af europæiske aktier, så vi anbefaler vores kunder at fordoble deres overvægt. Nøgletallene for europæisk økonomi bliver ved med at imponere, og den nyligt overståede regnskabssæson i Europa var særdeles stærk med en indtjeningsvækst i første kvartal på over 23 pct. Og der er ikke noget i horisonten, der indikerer, at væksten ikke skal kunne holde tempoet,« siger Nordeas seniorstrateg Morten Hessner.

Bankens talknusere forventer, at europæiske virksomheder vil øge deres indtjening med i størrelsesordenen 15-20 pct. over de kommende 12 måneder. Det er samtidig noget højere end de 8-10 pct., der ifølge Morten Hessner ligger i kortene for amerikanske virksomheder. Det vil give de europæiske aktier medvind.

Samtidig er der en række makroøkonomiske faktorer, som er i Europas favør den kommende tid.

»Høj økonomisk vækst og lave renter udgør et »sweet spot« for europæiske aktier. I USA er der derimod udsigt til højere renter, den amerikanske centralbank forventes at forhøje renten den 14. juni,« siger Morten Hessner.

Prissætningen er skæv

Endelig er der forskellen i prissætningen på virksomhederne i de to regioner. Lige siden finanskrisen for ni år siden har de europæiske aktier underpræsteret de globale aktier, blandt andet fordi Europa røg ud i en gældskrise umiddelbart efter finanskrisen. Derfor har europæiske aktier ifølge Morten Hessner et stort efterslæb, der nu er klar til at blive indhentet.

»Det er sådan set ikke fordi vi ikke kan lide amerikanske aktier, eller ikke ser et fortsat potentiale her. Men vi ser bare så meget mere værdi forude i Europa, at vi hellere vil putte pengene i den europæiske aktiekurv. Og så må de amerikanske aktier så at sige betale prisen,« siger Morten Hessner.

Det er ikke, fordi investorerne ikke har set skriften på væggen, ligesom Nordeas økonomer har. De har bare ikke set den tydeligt nok, lyder det. De undervurderer ifølge seniorstrategen potentialet og varigheden af den forestående indtjeningsforbedring i Europa.

»Vi forventer, at globale aktier generelt vil give 5-10 pct. i afkast de kommende 12 måneder, og med vores dobbelte overvægt i europæiske aktier ligger vi i den høje ende af afkastspektret – med mulighed for positive overraskelser – når vi ser på det europæiske aktiemarked isoleret set,« siger Morten Hessner.