Pantsystemet er ændret - men det er ikke nok

På grund af indsigelser fra både indland og udland har miljøminister Hans Chr. Schmidt ændret på udformningen af det nye danske pantsystem. Den mest kontroversielle del af systemet er der dog stort set ikke gjort noget ved.

Selv om det nye pantsystem for dåser og flasker stort set ikke er kommet til live endnu, trænger det til en ansigtsløftning.

Det mener miljøminister Hans Chr. Schmidt i hvert fald, efter at han har gennemgået de kritiske høringssvar i samråd med Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg samt Miljøstyrelsen.

Nogle af dem, der er kommet med kritikken af pantsystemet mener dog, at de foreslåede ændringer mere har karakter af en overfladisk kosmetisk finpudsning, end et egentligt dybdegående indgreb.

Mærkning bevares

Den kontroversielle mærkningsordning, som betyder, at der skal specielle danske pantmærker på al emballage, er der i hvert fald stort set ikke rørt ved, og det bekymrer importørerne.

De mener, at ordningen vil fordyrer deres varer med mindst 20 procent, og kalder det derfor for en teknisk handelshindring.

Hans Chr. Schmidt mener, at der er blevet lavet nogle finjusteringer ved ordningen til gavn for importørerne, men han erkender, at hovedparten er det samme.

»Vi har forståelse for importørerne, men vi har gjort det, vi kunne, og de kan jo heller ikke få alle ændringer igennem,« siger Hans Chr. Schmidt.

Billigere ordning

Importørerne har dog tidligere gjort opmærksom på, at netop mærkningsordningen er det mest vigtige punkt for dem at få lavet om, fordi det er den, der vil genere deres forretning mest.

De kan dog glæde sig over, at det nu bliver billigere at være tilmeldt Dansk Retursystem.

Ændringerne betyder, at de nu skal betale 2.000 kroner om året som engangsbeløb.

Før blev tilmeldingen opgjort per produkt - 2.000 kroner for det første, og 500 kroner for hvert af de efterfølgende.

Miljøentusiaster kan glæde sig over, at man med ændringerne nu også kan aflevere bulede dåser og få pant retur for dem.

Det nye nye pantsystem træder sandsynligvis i kraft den 24. august i år.