Pant løste miljøproblem

I Sverige indførte man pant på dåser allerede i 1984. Siden er det gået fremad, og i dag returneres ni ud af ti solgte aluminiumsdåser. Men det er ikke nok, siger Det Økologiske Råd.

Ved siden af flaskeautomaten i alle svenske supermarkeder står der en automat til tomme aluminiumsdåser. Sådan har det været, siden svenskerne indførte pant på dåserne helt tilbage i 1984.

Systemet, der virker forholdsvis smertefrit i Sverige skyldes, at langt de fleste dåser, som sælges, er af aluminium. De kan let omsmeltes og genbruges, men bliver de blandet med en dåse af et andet metal, går det galt.

Derfor accepterer maskinerne ikke andre dåser end aluminiumsdåserne, og dåser af andet metal henvises til en igloformet container, der står foran de fleste svenske supermarkeder.

Nogenlunde samme system planlægger man at indføre i Danmark, bortset fra, at det her bliver muligt at aflevere alle slags dåser i en og samme maskine, der selv sorterer dem.

Alligevel er der rynkede bryn hos Det Økologiske Råd, hvor man har kæmpet imod dåserne. Her frygter man, at de populære dåser bliver en belastning for naturen.

»Problemet er, at det kræver temmelig meget energi at fremstille dåserne i forhold til flaskerne. Så selv om de er lettere at transportere rundt, bliver miljøet belastet mere. Dertil kommer, at man kun forventer en returprocent på omkring 90 mod de 99, vi har på flaskerne i dag,« siger sekretariatschef Christian Ege, Det Økologiske Råd.

I Sekretariatet for Aluminium og Miljø er man ikke overraskende mindre nervøse.»Jeg er mere bange for at træde på et glasskår på stranden end på en dåse,« siger Jim Hansen, sekretariatsleder i Aluminium og Miljø.