Panikløsning bag formandsdrama i B&O

Meget tyder på, at den pludselige afsked med B&Os bestyrelsesformand Brian Petersen efter kun ti uger på posten skyldtes dårligt forarbejde op til hans udnævnelse. Det vurderer kilder med indgående kendskab til B&O.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Var det en hovsa-løsning, da daværende lufthavnsdirektør Brian Petersen i slutningen af august i år blev udpeget til formand for B&O?

Andre personer med indgående B&O-erfaring undrer sig over, at et strategispørgsmål efter så kort tid kan føre til udskiftning på bestyrelsesformandsposten.

Læs også: B&Os mange ansigter

Ledelsesekspert på CBS lektor Martin Jes Iversen, der har forsket i bestyrelsesarbejde, finder dog forklaringen om en panikløsning overvejende sandsynlig:

Rune Møller, aktieanalytiker i Jyske Bank, vurderer, at man først bliver klogere på ledelsesopgøret i B&O, når man ser, hvordan den nye bestyrelse arbejder:

Det tyder meget på ifølge kilder med indgående kendskab til B&O-bestyrelsen. Kilderne, der ikke ønsker at blive citeret ved navn, vurderer over for Berlingske Business, at daværende bestyrelsesformand Jørgen Worning og med ham bestyrelsesmedlem Ole Andersen dette efterår var under stærkt pres for at finde en afløser til formandsposten. Presset var så stærkt, at Brian Petersen blev trumfet igennem uden ordentligt forarbejde.

Jørgen Worning selv skulle senest træde tilbage som bestyrelsesformand i efteråret 2010 på grund af B&Os aldergrænse på 70 år. At finde en kvalificeret afløser til posten viste sig dog mere end almindeligt vanskeligt.

»Allerede sidste år forlød det, at Ole Andersen skulle overtage formandsposten efter Worning. Men han sprang fra og var altså ikke kandidat. Tidligere har Niels Bjørn Christiansen været nævnt som emne, men tilsyneladende havde han heller ikke lyst eller tid. Derfor var der lidt en paniksituation, hvor man med kort varsel havde brug for at finde en ekstern kandidat,« lyder det fra en kilde med indgående kendskab til B&O-bestyrelsen.

Amatøragtig

»Det virker mildest talt amatøragtigt. Så forfærdeligt mange bestyrelsesmøder har Brian Petersen jo heller ikke nået at lede, så hvordan skulle man næsten allerede være nået til et punkt, hvor uenigheden om strategien blev så stor. Det virker mere som om, at man helt grundlæggende er gået skævt af hinanden og ikke har gjort sit forarbejde ordentligt, før man hentede Brian Petersen ind,« lyder vurderingen fra kilden, der også peger på, at Brian Petersen måske har haft for travlt med at ændre på kursen for bestyrelsesarbejdet i B&O.

Fra B&Os side er villigheden til at kommentere på formandsskiftet meget lille.

»Brian Petersen har valgt at udtræde af bestyrelsen med øjeblikkelig virkning. Hans begrundelse er uenighed om strategiske forhold. Det er ikke nogen stor og dramatisk begivenhed. Bestyrelsen har nu konstitueret sig, og så kører vi videre derfra. Ud over det har jeg ikke noget at tilføje,« lyder det fra den konstituerede bestyrelsesformand Ole Andersen.

Ikke efter bogen

»Det er dybt problematisk, at man tilsyneladende har fundet en formand, der er så forkert. Typisk afgør man jo i en bestyrelse, hvilken retning man skal bevæge sig i, før man finder en ny formand. Her har man gjort det omvendt. Fundet en ny formand, der så skulle udstikke retningen. Det er bestemt ikke efter bogen og vidner om, at man ikke har gjort sit forarbejde ordentligt. B&O må befinde sig i en dyb krise, når man efter så kort tid kan blive så uenige i bestyrelsen,« siger Martin Jes Iversen.

Han vurderer, at bestyrelsesopgøret har sat B&O alvorligt tilbage.

»For direktionen er det håbløse forhold at arbejde under. Og det sker på et tidspunkt, hvor virksomheden er under voldsomt pres på grund af en teknologiudvikling på markedet, der er ekstremt udfordrende for B&O.«

Opbakning fra ATP

»Hvis der kommer en ny strategi i den nærmeste fremtid, har Brian Petersen nok været uenig med bestyrelsen, og gør der ikke, har bestyrelsen nok været uenig med ham.«

ATP ejer 12 procent af aktierne i B&O, og det gør pengetanken til den største aktionær i B&O. Storaktionæren afviser imidlertid at sige noget som helst om, hvorvidt den har haft en finger med i bestyrelsesdramaet:

»Det er beklageligt, at det kom dertil. Vi har lyttet til bestyrelsens beretning om årsagen til det, og den har vi taget til efterretning og bakker fuldt ud op om den nye bestyrelse,« siger ATPs aktiechef, Claus Wiinblad.

B&Os tidligere formand Jørgen Worning returnerede i går ikke Berlingske Business opkald. Heller ikke den nu afgåede B&O-formand, Brian Petersen, ønskede at uddybe afgangen yderligere.