Panikken tager fart igen: Det britiske pund er tilbage på slagtebænken

Det lykkedes kun kortvarigt for den britiske finansminister George Osborne at stabilisere pundets nedtur, da han mandag morgen i en tale forsøgte at dæmpe de paniske tilstande på finansmarkederne. Mandag eftermiddag falder pundet igen for fuld kraft.

Det britiske pund er mandag eftermiddag røget ind i en ny nedsabling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sukree Sukplang

De internationale finansmarkeder har nu haft over tre døgn til at tygge på nyheden om, at vælgerne i Storbritannien har stemt landet ud af EU. At nyheden nu efterhånden er nogle dage gammel har ikke betydet, at investorerne ser med mildere øjne på det britiske pund.

Det lykkedes mandag morgen kortvarigt for den britiske finansminister George Osborne at tale pundet en anelse op af dyndet, da han ved et længe ventet pressemøde forsøgte at lægge frygten på de europæiske finansmarkeder ned. »Osborne-effekten« gav dog kun meget lidt luft til det britiske pund.

Mandag eftermiddag falder pundet igen for fulde gardiner og har ramt et endnu lavere niveau end fredag, hvor resultatet af Brexit-afstemingen fik alverdens finansmarkeder til at panikke og sende det britiske pund ned i det laveste niveau i 31 år. Pundet dykker kort før klokken 15 med 3,7 pct. i forhold til amerikanske dollar.

Dermed fortsætter finansmarkederne med at holde panikknapperne i bund i takt med, at usikkerheden om udviklingen i den britiske økonomi stiger.

Ifølge Steven Barrow, der er seniorstrateg i Standard Bank i London, kan pundet se frem til at blive slået endnu længere tilbage i 2016.

»I forhold til sterling-dollar har vi kun fået halvdelen af det fald, som vi kan regne med at se i år,« siger Steven Barrow til nyhedsbureauet Bloomberg.

Pundet er faldet med hele 11 pct. siden torsdag. Et britisk pund koster mandag eftermiddag 8,94 kr.