Pandora har mistet magien

Nedtur. Sidste års store børskomet er i den grad kommet ned på jorden igen. Aktien er drattet over 40 pct. siden toppen i januar, svarende til et fald i børsværdien på mere end 20 mia. kr.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Højt at flyve, dybt at falde«. Der var ingen grænser for jublen, da smykkeselskabet Pandora gik på børsen i oktober sidste år. Aktien steg med 25 pct. på den allerførste handelsdag, og siden fulgte kursstigning på kursstigning godt hjulpet af et forrygende kvartalsregnskab i november. Det hele kulminerede i januar med en børsværdi på næsten 48 mia. kr. Dermed var selskabet på blot tre måneder blevet hele 21 mia. kr. mere værd i forhold til værdien på godt 27 mia. kr. ved børsdebuten. Siden er det kun gået én vej, nemlig nedad. Og det i en hast, der er lige så bemærkelsesværdig, som opturen var. I går lukkede Pandora-aktien i kurs 207,50 efter et fald på yderligere otte pct., og dermed er selskabet for første gang mindre værd end ved debuten i kurs 210.

Gamle venner sælger ud

Men hvad er gået galt? Illusionen om en ustoppelig vækstmaskine med årlige vækstrater på over 100 pct. brast med årsregnskabet i marts. Meldingen om en forventet vækst på mindst 25 pct. i 2011 i kombination med en sølvpris, der er steget knap 40 pct. i år, er hovedforklaringerne i aktiemarkedet, men det kan ikke forklare en så voldsom deroute.

Der er meget fokus på sølvprisen, men Pandora er afdækket i forhold til sølvprisen, og dollaren er faldet, så det virker som en overreaktion. Men når først de udenlandske huse bider sig fast på noget negativt, så kan det sende en aktie i knæ,« fortæller Claus Thestrup, senioraktiehandler i Handelsbanken. Især storbankerne Morgan Stanley, Goldman Sachs og Merrill Lynch har presset Pandora-aktien ned de seneste uger, hvilket er bemærkelsesværdigt i lyset af, at Goldman Sachs og Morgan Stanley var med til at stå for børsintroduktionen af Pandora, ligesom Goldman Sachs i november i en analyse mente, at Pandora-aktien burde koste 430 kr., svarende til en samlet børsværdi på 56 mia. kr.

Spekulanter i hopla

Men spekulanterne har for længst kastet deres kærlighed på Pandora, fordi selskabet er så afhængigt af markante vækstudsigter, og derfor er meget påvirkeligt alt efter stemningen i markedet omkring aktien. De kritiske røster var dog allerede fremme før jul. Bag jubelregnskabet for tredje kvartal gemte der sig en stor opbygning af varelagre, og i investeringsbankernes kroge var det ikke alle, der kunne forstå Pandora-miraklet.

De skuffende vækstmeldinger for 2011 i årsregnskabet i marts satte for alvor fart på nedturen med et umiddelbart fald på 22 pct. på en enkelt dag, og siden har fokus været på de prisstigninger, som sølvprisen, der ikke er set højere i 31 år, tvinger Pandora til. »Når sølvprisen bliver ved med at stige, så er der behov for, at Pandora kan lave yderligere prisstigninger, og det giver usikkerhed om, hvad der sker med salget, når priserne bliver sat op,« siger Jens Houe Thomsen, aktieanalytiker i Jyske Bank.

Han havde tidligere en salgsanbefaling på Pandora, men mener nu, at aktien er faldet så meget, at den ser attraktiv ud, selv om sølvpriserne fortsat kan genere på den korte bane. Tilbage er også spørgsmålet om, i hvilken grad Pandoras storsælgende charms-armbånd er en sikker væksthistorie eller en modedille.