Paladser med havneudsigt

Bech-Bruun Dragsted og Kroman Reumert er suverænt de største advokatfirmaer målt på antallet af jurister. Ni af de ti største har domicil i København.

Paladser med havneudsigt - 1
Plesner Svane Grønborgs iøjnefaldende domicil ved Nordhavn i København huser landets tredjestørste advokatfirma. <br>Foto: Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Advokat-virksomhederne Bech-Bruun Dragsted og Kroman Reumert synes urørlige som nummer et og to i den danske advokattop.

Målt på antallet af advokater har Bech-Bruun Dragsted dobbelt så mange som listens nummer tre, som er Plesner Svane Grønborg. Og mellem nummer to og nummer tre er der knap 100 advokaters forskel.

Tilsvarende er forholdet i det samlede antal ansatte, hvor såvel Bech-Bruun Dragsted som Kroman Reumert passerer de 500, mens listens nummer tre har det halve antal ansatte.

Hvor meget de tjener, og hvor stor omsætningen er i de enkelte firmaer, er til gengæld en hemmelighed. De tal har advokaterne ikke pligt til at oplyse offentligheden om. Men helt galt kan det næppe gå. Inden for de seneste år har de tre største skiftet adresse til det københavnske havneområde.

Flytter fra indre by
Med få hundrede meters mellemrum, attraktivt beliggende i den nordlige del af det københavnske havneområde, har de tre største danske advokatvirksomheder til huse.

Og hvilke huse. Fra Plesner Svane Grønborgs 16 etager høje kobbertårn til Bech-Bruun Dragsted og Kromann Reumerts glaspaladser. Nye kontorer ved havnefronten har afløst adresserne i den indre by.

Størst af de danske advokatvirksomheder målt på antallet af advokater og advokatfuldmægtige er Bech-Bruun Dragsted. I alt 525 medarbejdere, hvoraf de 260 er jurister, færdes i de nye lokaler ved Langelinie.

Der skal udskrives en del honorarnotaer blot for at dække huslejen. Men hvor store tal, der er tale om, forbliver en hemmelighed mellem advokatfirmaernes partnere og skattevæsenet.

Ni milliarder
Set over en bred kam omsætter de 1.800-1.900 advokatvirksomheder i Danmark for et sted mellem otte og ni milliarder kroner. Det er ikke noget, der føres statistik over, men tallet er baseret på de seneste oplysninger fra Told- og Skattestyrelsen.

Lige i hælene på Bech-Bruun Dragsted kommer Kromann Reumert med 500 ansatte, hvoraf de 228 er jurister, og tredjestørst er Plesner Svane Grønborg med 260 ansatte, hvoraf halvdelen er jurister. Først på en femteplads kommer Dahl, Koch & Boll ind som den eneste rene provinsvirksomhed i top-ti med 275 ansatte, hvoraf de 100 er jurister.

Den kendsgerning, at ni ud af de ti største advokatvirksomheder har hovedkontor i København, er stærkt medvirkende til, at hovedstaden tegner sig for omkring halvdelen af landets advokatvirksomheder. Lægges Århus til, bliver andelen to tredjedele af landets advokatvirksomheder.

Storfusioner
De store advokatvirksomheder er næsten alle resultat af fusioner, hvilket deres navne tydeligt indikerer.

Bech-Bruun Dragsted er således en fusion fra 2001 mellem Dragsted Schlüter Aros og Bech-Bruun & Trolle. Dragsted Schlüter Aros var igen resultatet af en fusion i 1999 mellem Dragsted & Helmer Nielsen, Aros advokater samt Schlüter & Hald Advokatfirma.

Kromann Reumert er en fusion mellem Kromann & Münter og Reumert & Partnere i 2000.

Endelig er Plesner Svane Grønborg en fusion mellem Plesner & Grønborg og O. Bondo Svane i efteråret 2000. Plesner & Grønborg er resultatet af en fusion mellem Plesner & Lunøe Advokatfirma og Advokatfirmaet Koch-Nielsen & Grønborg i 1997.

Alene-advokater
Modstykket til de store virksomheder er enkeltmandsvirksomhederne, og selv om diverse prognoser har forudsagt deres snarlige død, så trives de. Faktisk er lidt over en tredjedel - godt 650 - af advokatvirksomhederne enkeltmandsvirksomheder. Men alderen trænger sig på. Halvdelen af landets advokater har rundet de 50 år. I løbet af de næste 10-15 år går de på pension - og blandt dem er mange aleneadvokater.