Påstået møde skyder olieprisen i vejret

Ifølge flere kilder vil den saudiske og russiske olieminister tirsdag holde et møde, hvor de vil diskutere muligheden for at sænke produktionen af olie. Alene gisningerne om et møde mellem de to oliemastodonter har sendt oliepriserne op igen.

Den saudiske olieminister, Ali al-Naimi, menes at holde et møde med sin russiske kollega, Alexander Novak i Doha tirsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: HEINZ-PETER BADER

Det ville være synd at sige, at OPEC, sammenslutningen af olieproducerende lande, for alvor har evnet at kalde sine medlemmer til rette og fremstå som en samlet enhed.

For alt i mens olieprisen er styrtdykket, har medlemslande som Saudi-Arabien, Iran og Irak blot øget produktionen yderligere og dermed mere eller mindre frivilligt savet lidt i den gren, de selv sidder på.

Nu tyder noget dog på, at der måske kan komme skred i tingene. Ifølge Bloomberg Business vil olieministrene fra henholdsvis Saudi-Arabien og Rusland, verdens store største olieproducenter, tirsdag mødes til en uformel snak i Doha.

Bloomberg Business citerer en anonym kilde for, at Venezuela, der er medlem af OPEC og et af de lande, der er hårdest ramt af de faldende oliepriser, ligeledes vil deltage i mødet.

Saudi-Arabien, verdens største olieproducent, udvinder i øjeblikket nok olie til at fylde 10,2 millioner tønder om dagen. Hidtil har kongestyret stået fast på, at man ikke ville sænke sin produktion, medmindre store olieproducenter uden for OPEC ville gøre det samme.

Dén bemærkning synes møntet på Rusland, der ikke er medlem af OPEC, og altså indtager 2. pladsen - efter Saudi-Arabien - på listen over verdens største olieproducenter. Den russiske olieminister, Alexander Novak, har ikke været afvisende over for en koordineret indsats mellem de olieproducerende lande, skriver Bloomberg.

Mødet finder sted blot en uge efter, at den venezuleanske energiminister, Eulogio Del Pino, forgæves besøgte oliehovedstader - fra Moskva og ned til Riyadh - i håb om at samle landene til en aftale. I stedet er det nu Qatar, der formelt har taget faklen op som mediator i forhandlingerne.

»Korridorsnakkene, som Qatar er vært for, har fundet sted et stykke tid. De er stadig på et meget tidligt stadie, og intet konkret er faldet på plads, men der er en voksende fornemmelse på, at landene kan blive mere fleksible, selvom Riyadh (saudisk hovedstad, red.), vil insistere på, at alle andre skal bidrage til en reduktion,« siger Amirta Sen, chef-olieanalytiker hos Energy Aspects Ltd. i London til Bloomberg.

Og netop den følelse synes også at have ramt investorerne, der mandag sendte en tønde brent-olie op med fire procent til 34,76 dollars.