Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Tillykke med det. CVC har ejet DT Group - Danske Trælast - i tre år og videresolgt selskabet for 15 milliarder kroner. Det er ganske vist inklusive gæld og selvfølgelig også inklusive de investeringer, DT Group har foretaget de seneste tre år. Men alligevel.
Kapitalfonden kan altså nu putte - forsigtig anslået - syv-otte milliarder kroner i baglommen. Uden at have foretaget sig meget andet end at eje aktierne i DT Group i tre år.
CVC har været dygtig til at spotte, at danskere og andre nordiske friværdi-millionærer de seneste tre år har valfartet til byggemarkeder og byggefirmaer for at få moderniseret og udvidet privaten. Og CVC har været dygtig til at se og holde fast i DT Groups succesfulde topchef Steen Weirsøe. Han er mere end nogen anden dynamoen i DT Group.Så altså, tillykke til CVC. Det har været godt set. Og lad os så i denne forbindelse ikke rode mere rundt i, at DT Group-bestyrelsen i sin tid solgte selskabet for billigt.
Nu kan vi i stedet fundere over, om CVC og andre kapitalfonde scorer tilsvarende gevinster i eksempelvis ISS, Falck, Matas, Kompan, Brandtex, Nycomed, Post Danmark med videre. For slet ikke at tale om TDC.
Og vi kan fundere over, hvor eksempelvis Wolseley var henne for tre år siden, da DT Group blev solgt til CVC. Nu dukker den engelske industrikæmpe frem, men må acceptere en merpris for DT Group på otte milliarder kroner. På ryggen af denne merpris skal Wolseley så bruge yderligere et antal milliarder til opkøb af den store underskov af virksomheder i Norden, som passer ind i DT Group-koncernen. Først nu ruller konsolideringsbølgen af sted.
Det er selvfølgelig en meget forenklet måde at anskue tingene på. Men det er tankevækkende, at finansdrengene i kapitalfondene angiveligt er bedre til at spotte forretningerne end de garvede kæmper i industrien.I den til tider ophidsede debat om kapitalfonde har undskyldningerne fra service- og industriselskaberne været, at kapitalfondene kunne skrue opkøbene sammen på en så smart finansiel måde (lånefinansiering), at kapitalfondene alene af den grund udkonkurrerede industriselskaberne. Men det er langt fra hele sandheden.
Sandheden er, at de traditionelle industriselskaber ganske enkelt har sovet i timen og perspektivløst overladt kamparenaen til kapitalfondene. Et comeback på nuværende tidspunkt ved køb fra kapitalfonde er et dyrt comeback.
Endnu ved vi ikke, hvad selskaber som ISS, Falck, Matas, Kompan og Brandtex sælges videre for, når de bliver skudt af igen over de allernærmeste år. Men vi ved, at store danske selskaber som GN Resound, NKT, Danisco, DSV, ØK, FLSmidth mere eller mindre aktivt står på salgslisten. Foreløbig ved vi, at prisen er høj for disse virksomheder.
Derimod ved vi endnu ikke, om kapitalfonde også løber med disse godbidder, eller om de bestående industriselskaber er på vej ud af tornerosesøvnen og klar til at gå i offensiven.