På tre timer har EU indsamlet over 50 milliarder kr. til coronabekæmpelse – Danmark bidrager med 375 millioner

EU indsamler 56 milliarder kr. til at udvikle vacciner, medicin og diagnostik mod covid-19 på en dag. På en videodonorkonference afholdt af EU sammen med blandt andre Frankrig, Tyskland og Saudi-Arabien har Danmark doneret 375 millioner kr. til projektet. Der er dog kun i begrænset omfang tale om nye penge.

(Arkiv) Statsminister Mette Frederiksen (S) har mandag eftermiddag fortalt resten af verden, at Danmark samlet set bruger omkring 375 millioner kr. på at forske i vacciner, medicin og diagnostik, som kan stoppe coronavirus og covid-19 i at sprede sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Mandag kl. 15 begyndte det, der bedst kan betegnes som et livestreamet internationalt indsamlingsmaraton med det formål at skaffe milliarder til udvikling af vacciner, medicin og diagnostik, der kan bruges i kampen mod covid-19.

EU var vært for indsamlingskonferencen sammen med en række store lande, heriblandt Frankrig, Tyskland og Saudi-Arabien. Målet var at indsamle et beløb på 7,5 milliarder euro svarende til 56 milliarder kr. fra lande verden over. Allerede efter tre timer havde indsamlingen nået 7,3 milliarder euro.

Mette Frederiksen talte tidligere på eftermiddagen, og her afslørede hun, at Danmark bidrager med et beløb på 50 millioner euro eller knap 375 millioner kr. En stor del af de mange millioner er dog midler til forskning og innovation, som regeringen og Folketinget allerede har bevilget til hjemlige forskningsprojekter.

10 millioner kr. går til den norske organisation CEPI, der med midler fra blandt andre Microsoft-stifter Bill Gates forsøger at udvikle en coronavaccine, mens 108 millioner kr. går til WHO, som er koordinator for den globale indsats mod coronavirus og sygdommen covid-19.

Pengene bliver brugt i Danmark

De resterende 200 millioner kr. er midler, der bruges på covid-19-relateret forskning og innovation i Danmark, oplyser Statsministeriet.

»Midlerne er fortrinsvis gået til forsknings- og innovationsprojekter relateret til behandling og diagnostik af covid-19 udført på blandt andet virksomheder, hospitaler og forskningsinstitutioner. Regeringen har eksempelvis, sammen med et enigt folketing, støttet den danske deltagelse i det internationale forskningsprojekt om lægemidlet Remdesivir med 10 mio. kr.,« skriver Statsministeriet med henvisning til det medicinforsøg, Rigshospitalet er involveret i, og som har vist, at personer smittet med coronavirus lader til at komme sig hurtigere, hvis de får remdesivir.

Derudover giver regeringen yderligere 57 millioner kr. til covid-19-relateret forskning i Danmark, særligt medicinsk behandling og vaccineudvikling, samt eventuelle andre relevante formål, oplyser Statsministeriet.

»Erfaringen er, at intet land, ingen virksomhed eller organisation kan vinde dette slag alene. Vi skal slå og sammen og dele vores viden,« sagde statsminister Mette Frederiksen (S) blandt andet i en kort livestreamet tale på konferencen.

Den virtuelle konfence havde EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, som vært, og hun takkede Mette Frederiksen på dansk med ordene: »Mange tak, Mette.«

Det overordnede mål med konferencen er at få sat fart på udviklingen og udbredelsen af​​ universelt tilgængelig vaccine, behandling og diagnostik. Konferencen er koordineret med WHO og en række private aktører. Fokus er på at skaffe finansiering til forskning i covid-19 og senere også udbredelse af vacciner, diagnostik og behandling til hele verden.

Milliarder fra Merkel og Johnson

Også den tyske bundeskansler, Angela Merkel, og Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, deltog i konferencen. Merkel gav 3,9 milliarder kr., mens Boris Johnson forpligtiger sig til at bruge 3,3 milliarder kr.

Danmarks bidrag på 375 millioner kr. er da også i den lave ende sammenlignet med de lande, der indtil nu har offentliggjort, deres bidrag. Norge har for eksempel forpligtet sig til at give et beløb svarende til 1,9 milliarder kr.

Konferencen er kommet op og stå, efter at WHO 24. april appellerede til verdens lande om at samarbejde for at accelerere udviklingen og produktionen af samt lige adgang til covid-19-vaccine, -diagnostik og -behandling.

De 7,5 milliarder euro er det første mål i indsamlingen, som skal foregå som et »indsamlingsmaraton« over længere tid, sagde Ursula von der Leyen, ifølge Ritzau som indledning til indsamlingen.

Ritzau citerer også Mette Frederiksen for at sige:

»Vi skal lære at leve med virusset indtil – eller hvis – vi udvikler en vaccine. Og derfor skal vi stå sammen mod coronavirus for at få udviklet behandling, som kan nå ud til hvert eneste hjørne af verden. I dag er kun starten på et indsamlingsmaraton. Men der vil være brug for mere, så vi kan arbejde på initiativer til at bekæmpe virusset.«