På indkøb med euro i København

PÅ shopping med 50 euro i nytrykte sedler - en tyver, to tiere og to femmere. Det var mere besværligt at få fat i euroerne end at komme af med dem.

På indkøb med euro i København - 1
»Jeg tror også, vi snart kommer med i møntunionen,« siger Saban Akyüak. <br>Foto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere
Ndr. Frihavnsgade på Østerbro i København er en gade i Europa, hvor man kan få dækket alle tilværelsens fysiske behov fra babyudstyr til bedemandsforretninger - og stort set alt imellem de to yderpunkter.

Dér tog Berlingske Tidende hen onsdag formiddag med 50 euro i nytrykte sedler - en tyver, to tiere og to femmere - for at se, hvordan den nye valuta ville blive modtaget af de handlende.

Og det var mere besværligt at få fat i euroerne end at komme af med dem. Vi gik forgæves til to pengeinstitutter, der først ville få deres euro-beholdning hen på eftermiddagen, før vi fik vekslet i BG Bank på Højbro Plads. Dagskursen var 7,44 kr. for én euro, men købskursen var 7,55. Til gengæld slap vi for vekselgebyret på 30 kr., fordi vi var de første, der købte euro overhovedet i den bankafdeling. Der blev dog ikke blæst fanfare.

Birgitte Fogelstrøm og hendes kompagnon Eva Mottlau åbnede deres marskandiserforretning Portobello i Ndr. Frihavnsgade den 23. november sidste år og ser frem til en god turistsæson.

»Vi vil tage imod valuta af enhver art til hver tid, og jeg vil da ikke udelukke, at vi vil skilte med priserne i både euro og kroner,« sagde Birgitte Fogelstrøm efter at have studeret de knitrende nye sedler nærmere.

»Jeg kan godt lide de arkitektoniske motiver på dem,« sagde hun.

Det dansk/græske ægtepar Yvonne og Michael Alex kan snart holde 25 års jubilæum som optikere i deres meget specielle forretning Michael lidt længere henne ad gaden.

»Selvfølgelig kan du købe en flaske brillerens for dine euro. Stod det til os, blev euroen indført som valuta i Danmark og det hellere i dag end i morgen,« siger Yvonne og Michael Alex, der allerede har handlet i euro som »papirpenge« i to-tre år.

»Det er jo nemmere at sammeligne tilbud fra et fransk og et italiensk firma, når priserne er i samme møntfod, og man ikke skal sidde og regne franc og lire om til kroner og tilbage igen,« siger parret, der har kunder over hele verden fra Sydafrika til USA og fra Fanø til Christiansø.

»Vi har f.eks. en kunde i Korea, der faxer sin recept til os, når han skal have nye styrker i glassene. Stellet skal vi selv vælge til ham. Næste gang han mellemlander i Kastrup, står vi klar med den nye brille,« fortæller Yvonne og Michael Alex.

Så kosmopolitiske er de ikke i SuperBrugsen. Alligevel erklærer uddeler J.O. Hansen, at kunderne er velkomne til at betale med euro.

»Kasseapparaterne er indstillet på at tage en hvilken som helst valuta. De regner selv ud, hvad der er købt for i f.eks. euro, og hvad der skal gives tilbage i danske penge,« siger uddeler J.O. Hansen. Han er dog sikker på, at euroen snart vinder indpas også i SuperBrugsen i Ndr. Frihavnsgade.

»Der bor jo mange diplomater og udlændinge i det hele taget her i kvarteret,« siger han.

Hos Adler´s Ost næsten oppe ved Trianglen tog Yvonne og Bent Christensen forskud på euroen, da vægten sidst skulle udskiftes.

»Den opgiver prisen både i danske kroner og i euro, når vi har kodet dagskursen ind,« fortæller Yvonne Christensen, der mener, at danskerne snart må melde sig ind i euro-samarbejdet.

»Vi må jo følge med udviklingen. Når det meste af Europa står sammen, må vi også være med. Det kræver selvfølgelig lidt omstilling, men i længden bliver det nemmere,« mener Yvonne Christensen, der har et usentimentalt forhold til danske kroner og øre.

»Man siger, at penge ikke lugter. Men vores gør. Det påstår de i hvert fald i banken,« siger ostehandlersken.

Saban Akyürak i grøntforretningen Topee Tropical er ikke i samme grad som osteforretningen på forkant med udviklingen. Men han er parat til at regne ud på sin lommeregner, hvad fire bananer og et kilo æbler koster i euro.

»Hvis du ville betale i f.eks. dollar, ville jeg ikke tage imod dem. Men nu er vi medlem af EU, og selv om vi stemte nej til den fælles mønt, synes jeg, vi er forpligtet til at tage imod euroen. Jeg tror også, vi snart kommer med i møntunionen,« siger Saban Akyüak.

Hos brødrene Pedro og Fabio Sajes i den italienske delikatesse- og sandwichforretning Rosetta er der ikke så meget at snakke om.

»Hvis du vil betale med euro, så tager vi imod dem. Skal der ekstra dressing på sandwichen?«