P. Ellegaard i plus efter turnaround

Uvending. Tidligere dækfirma laver tilpassede transportsystemer og service, og regnskabet er nu i plus og med en positiv egenkapital.

Det traditionsrige dækfirma P. Ellegaard i Ringsted har de sidste tre år gennemført en turnaround.

Siden Jesper Ellegaard fuldendte generationsskifte i virksomheden i 2003, er firmaets gamle hovedforretning for salg af dæk til landbrug og industri blevet solgt fra til Nordisk Dæk Import.

I stedet har virksomheden udviklet en ny hovedforretning for conveyors. Det vil sige interne transportsystemer, transportbånd, transportanlæg, pumper og tromlemotorer. Når forbrugeren sætter varer op på båndet i et supermarked, er det en tromlemotor, som trækker båndene, og derned varerne forbi scanneren og hen til opsamling. Virksomheden leverer også industrielle løsninger til sukker, grus, kul og kød. Alt hvad der kan transporteres på et bånd, leverer Ringstedfirmaet i dag.

Underskud i 2005Virksomheden leverede et underskud på tre millioner kroner før skat i 2005. Det er nu vendt til et plus på 2,8 mio. kr. før skat i 2006 og en positiv egenkapital på 0,5 mio. kr.

- Vi mener omstruktureringen af virksomheden er gennemført i 2006. I år forventer vi yderligere effektiviseringer og vil skille os af med egenudvikling af sorteringsanlæg, fordi det ikke længere er rentabelt. Derfor forventer vi et uændret aktivitetsniveau, men en højere indtjening, siger ejerleder Jesper Ellegaard, P. Ellegaard A/S.

Virksomheden forsker og udvikler inden for tromlemotoren PolyMax Drive, som virksomheden opkøbte af firmaet PolyMax i Århus i 2003.

Desuden har Jesper Elle-gaard selv via datterselskabet Pure H2O udviklet mobile vandrensningsanlæg, der renser overfladevand, så det kan drikkes.

Vandrensningen bidrager endnu ikke positivt til bundlinjen hos P. Ellegaard, men alle udviklingsaktiviteter er nu afskrevet, og derfor er der, ifølge Jesper Ellegaard ikke flere omkostninger til udvikling af teknologien.

- Vi har arbejdet i flere år med at få denne teknologi på markedet. Renseanlægget anvender en mekanisk rensning ved hjælp af omvendt osmose, som vi er de eneste, der kan. Gennem ultraviolette filtre kan et anlæg dække op til 2500 menneskers daglige behov for vand i en kvalitet, der er godkendt af WHO, siger Jesper Ellegaard.

I dag arbejder rensningsanlæg i Ghana, Iran, Irak. Jesper Ellegaard forventer, at 2007 vil teknologien give et beskedent plus i koncernens regnskab og en omsætning, der ikke kommer over ti mio. kr.