Overskud i PostNord under coronakrise - flere private sendte postkort og breve

Der er overskud i pressede PostNord, efter at postkoncernen har modtaget økonomisk kompensation fra staten. Men coronavirussen har også medført en stigning i antallet af pakkeleverancer til private, ligesom der er sendt flere private breve og postkort.

Antallet af pakker til private er steget med 15 procent til i alt 49 millioner pakker i 2. kvartal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

PostNord kommer ud af årets 2. kvartal med et overskud på 39 mio. kroner efter at have modtaget økonomisk kompensation fra den danske stat.

Det er positive takter i forhold til driftsunderskuddet på syv mio. kroner i det tilsvarende kvartal i fjor.

Annemarie Gardshol, administrerende direktør i PostNord, skriver i en kommentar, at perioden har været præget af coronakrisen.

»Intet har i 2. kvartal været som i den tilsvarende periode i fjor – hverken for samfundet eller for os i PostNord. Coronavirus har påvirket vores kunder, vores partnere, vores leverandører og os selv. Vi har været i stand til at håndtere voldsomme ændringer i volumen med høj kvalitet i leveringerne og samtidig fokuseret på vores program for forbedring,« skriver hun.

På den positive side er antallet af pakker, der skulle leveres til private, steget med 15 procent til i alt 49 millioner pakker i 2. kvartal.

Antallet af leverancer til hjemmeadresser steg stejlt, mens det til gengæld trak i den anden retning, at der var et fald i leverancer til butikker, oplyser Annemarie Gardshol.

Antallet af breve falder fortsat på grund af digitalisering af vores kommunikation, men under coronakrisen steg salget af frimærker og postkort.

»Det er formentlig på grund af pandemien, hvor det har været vanskeligere at møde sine kære, og en fysisk hilsen i form af et brev eller et postkort derfor har været specielt vigtig,« skriver Annemarie Gardshol, som dermed mener, at PostNord spiller en vigtig rolle i krisetider som coronaepidemien.

Hun oplyser, at PostNord fortsat forhandler med den svenske og danske regering om en »langsigtet økonomisk bæredygtig brevvirksomhed«.

Den nuværende aftale mellem PostNord i Danmark og den danske regering er blevet forlænget med yderligere seks måneder til årsskiftet, og det indebærer også, at PostNord Danmark modtager kompensation for de ekstra omkostninger, der er forbundet med forsyningspligtforpligtelsen. Til efteråret skal politikerne forhandle om den fremtidige finansiering af den danske befordringspligt.

Ifølge PostNord modsvarer kompensationen dog ikke de omkostninger, postkoncernen har i Danmark.

Halvårsregnskabet for PostNord Danmark viser et overskud på 39 mio. kr.

Dansk Erhverv: Fortsæt effektiviseringen

Dansk Erhverv skriver i en kommentar til regnskabet, at organisationen er tilhænger af en model, hvor kunderne må betale omkostningen ved den postservice, man modtager. Men Dansk Erhverv vil have PostNord til at fortsætte arbejdet med at effektivisere forretningen.

»Folketinget har allerede hjulpet PostNord flere gange ved at reducere kravene til postservice markant. Den statslige medfinansiering af den danske brevdistribution bør derfor indstilles nu, ligesom enhver tanke om at finansiere PostNord gennem en ny afgift pr. forsendelse, som PostNords konkurrenter skal betale, må droppes,« skriver fagchef i Dansk Erhverv Jakob Tietge, som fortsætter:

»Omkostninger må reduceres, og tabsgivende aktiviteter uden for det befordringspligtige område skal sælges fra. Desuden kan det overvejes, om priserne samtidig bør stige for at sikre en sund drift af brevforretningen fremadrettet.«