Overraskende tal på ledigheden: »Det er rigtigt godt nyt«

Nye tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at der i den forgangne uge var det største fald i ledigheden, siden coronakrisen ramte Danmark. Dermed er næsten halvdelen af stigningen i ledigheden under coronakrisen barberet væk.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af ledige stillinger i den private sektor faldt markant i andet kvartal af 2020. Alligevel var der i sidste uge tale om det største fald i arbejdsløsheden siden coronakrisens udbrud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

7.771 personer. Så mange færre ledige var der i sidste uge, viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet. Det er det største ugentlige fald siden coronakrisens begyndelse, og dermed er ledigheden nu faldet seks uger i træk.

Udviklingen glæder Kristian Skriver, seniorøkonom i Dansk Erhverv, der havde frygtet det modsatte.

»Vi havde frygtet en stor stigning i arbejdsløsheden med udgangen af august, hvor lønkompensationsordningen udløb. Derfor er det rigtigt godt nyt, at arbejdsløsheden faldt så kraftigt i sidste uge,« siger han.

GRAFIK

Færre ledige

Den ugentlige ændring i antal tilmeldte ledige siden coronakrisens begyndelse.

Også cheføkonom i Nykredit Troels Kromand Danielsen er positivt overrasket over de nye ledighedstal. Han lægger vægt på, at halvdelen af stigningen i ledigheden, som coronakrisen medførte, nu er barberet væk.

»At ledigheden falder så meget efter sommerferieperioden viser, at behovet for arbejdskraft er stærkt nok til, at folk både kan vende tilbage i job efter en periode fra lønkompensation, og at ledige kan finde arbejde. Pilen på arbejdsmarkedet peger opad,« siger Troels Kromand Danielsen.

Historisk stort fald

Beskæftigelsesministeriets tal på ledigheden kommer oven i nye tal fra Danmarks Statistik, der viser, hvor meget antallet af ledige stillinger faldt i andet kvartal. Faldet i antallet af jobopslag i foråret var ifølge Dansk Industri det største nogensinde.

»Virksomhederne blev så hårdt ramt af coronakrisen i foråret, at behovet for nye medarbejdere forsvandt næsten fra den ene dag til den næste,« udtaler Steen Nielsen, der er vicedirektør i Dansk Industri.

I andet kvartal var der 24.600 ledige stillinger i den private sektor, når der er korrigeret for sæsonudsving. Det er 10.900 færre ledige stillinger end kvartalet forinden. Dermed er de nye tal fra Beskæftigelsesministeriet altså udtryk for et markant comeback siden samfundets genåbning.

»Det er heldigvis gået den rigtige vej for arbejdsmarkedet siden foråret. Virksomhederne har ansat flere medarbejdere henover sommeren, og derfor er ledigheden nu gradvist begyndt at falde,« siger Steen Nielsen.

Bekymring for efteråret

De flotte nye tal betyder dog ikke, at der ikke længere er grund til bekymring.

Cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation Kristian Praefke er bekymret for den kommende tid, hvor der ikke længere er hjælpepakker til at holde hånden under virksomhederne.

»Den positive udvikling ændrer ikke på, at vi er trådt ind i et nervepirrende efterår, hvor dansk erhvervsliv for første gang, siden coronakrisen brød ud, skal stå på egne ben, efter hjælpepakkerne er udløbet,« siger han.

Også Kristian Skriver fra Dansk Erhverv frygter, at den positive udvikling ikke vil fortsætte i de kommende måneder. Det skyldes, at de personer, der forlader lønkompensationsordningen til en fyreseddel, først senere vil ramme ledighedsstatistikken, fordi der normalt er et opsigelsesvarsel på op til tre måneder.

»Vi vurderer, at der i slutningen af august var i omegnen af 30.000 personer på lønkompensationsordningen. Det er personer, der nu skal forsøge at job på deres gamle arbejdsplads. Dette er desværre ikke i alle tilfælde muligt og gælder ikke mindst i de hårdest ramte brancher inden for oplevelseserhvervene, hvor omsætningen fortsat er meget lav,« siger han.

Troels Kromand Danielsen vurderer, at flere vil melde sig som ledige i løbet af efteråret. Han er dog samtidig af den overbevisning, at økonomiens forventede genopretning vil modvirke en stigning i antallet af arbejdsløse.

»Ophøret af lønkompensationsordningen vil øge tilgangen til ledighed, ligesom den nye midlertidige arbejdsfordelingsordning vil give flere dagpengemodtagere. Men med det tempo, som ledigheden falder med nu, vil det ikke slå ud i stigende arbejdsløshed,« siger Nykredits cheføkonom.