Overraskende stærke jobtal fra USA

Der blev skabt 321.000 ny job uden for landbrugssektoren i USA i løbet af den seneste måned. Økonomerne havde kun forventet, at antal nye job kom op på 230.000.

US-STOCKS-OPEN-FILES
(FILES) This October 16, 2014 file photo shows a Wall Street sign near the New York Stock Exchange (NYSE) building in New York. Wall Street stocks opened higher Tuesday after the Commerce Department unexpectedly raised its estimate for third-quarter US economic growth. The economy grew at a 3.9 percent annual pace in the July-September quarter, stronger than the initial estimate of 3.5 percent as business investment and consumer spending picked up. Analysts had expected the initial estimate to be revised downward. AFP PHOTO/Jewel Samad / FILES Fold sammen
Læs mere
Foto: JEWEL SAMAD

Det amerikanske arbejdsmarked er i forrygende form. Det viste sig med al tydelig, da der i dag kom nye jobtal. Det viste, at der i løbet af november måned er blevet skat 321.000 nye job i USA.

Der er 90.000 mere end økonomerne havde regnet med ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News. Mere præicst regnede økonomerne med, at der var kommet 230.000 nye job. Ledigheden blev opgjort til 5,8 pct.

»Med til billedet hører også, at jobskabelsen i september og oktober blev justeret med op med tilsammen 44.000 jobs. Opsvinget har virkelig slået solidt rod på den amerikanske prærie. Det er fantastisk godt nyt i en tid, hvor Europa på det nærmeste befinder sig i en økonomisk stagnation,« lyder det i en kommentar fra Nordeas cheføkonom Helge J. Pedersen.

»Arbejdsmarkedet er således i forrygende form, og ledigheden nærmer sig nu niveauet for den strukturelle arbejdsløshed, som Forbundsbanken vurderer er på 5,5 pct. Først når ledigheden når derunder, kan det ventes, at Fed vil overveje at sætte renten op, og at en egentlig stramning af pengepolitikken i USA altså vil påbegynde,« hedder det videre.

Danske Bank fremhæver, at antallet af nye job er det højeste niveau siden Januar 2012. Positive toner lyder der også fra Handelsbanken.

»Accelerationen i beskæftigelsen var bredt baseret, men især tydelig inden for private serviceerhverv, herunder inden for detail og handel, hvilket kan signalere optimisme til salget i den vigtige juleshoppingsæson. Vi så dog også et lidt mere positivt beskæftigelsesbidrag fra industrien, hvor en stigning på 28.000 personer var den største i et år,« skriver senior økonom Rasmus Gudum-Sessingø i en kommentar.