Overraskende gode beskæftigelsestal fra USA giver udfordringer

Dagens arbejdsmarkedsrapport er rigtigt godt nyt for amerikansk økonomi. For flere job er godt, konstaterer cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian i en kommentar.

Foto: BRIAN SNYDER

Men han pointerer, at det giver udfordringer med høj vækst i beskæftigelsen, når arbejdsmarkedet samtidig er ved at være stramt.


- Den udfordring vil det særligt være op til centralbanken at håndtere, da finanspolitikken nærmest kan forventes at gøre problemerne større end de i forvejen er, skriver Steen Bocian.

Den stærke udvikling på arbejdsmarkedet gør, at man makroøkonomisk set burde stramme både finans- og pengepolitik.


Steen Bocian påpeger, at den nye præsident har lagt op til det modsatte.


- Trump gik således til valg på mere ekspansiv finanspolitik - og selv om det ikke nødvendigvis når at påvirke amerikansk økonomi så meget i år, da ændringer i den økonomiske politik tager tid at gennemføre, så er der altså lagt op til, at der bliver trådt på den finanspolitiske speeder i løbet af det kommende år, konstaterer cheføkonomen.


Da beskæftigelsen i forvejen er høj, ledigheden er lav, og da lønvæksten er på vej op, er der imidlertid ikke rigtigt plads til den fremgang i amerikansk økonomi.

- Resultatet kan meget vel blive, at centralbanken kommer til at stramme pengepolitikken så meget desto mere. Så mens Trump kan ventes at træde på speederen, kan centralbanken ventes at træde så meget desto hårdere på bremsen, konkluderer Steen Bocian.

Den amerikanske beskæftigelsesrapport viste, at beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 227.000 personer i januar. Det var dermed flere end ventet, da der blandt økonomerne var forudset en stigning på 180.000 personer ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.

Beskæftigelsen i den private sektor voksede med 237.000 ansatte i måneden mod en ventet stigning på 175.000.

Trods stigningen i beskæftigelsen steg arbejdsløsheden til 4,8 pct. fra 4,7 pct. Økonomerne havde ventet en uændret arbejdsløshed på 4,7 pct.


De gennemsnitlige timelønninger steg endvidere med 2,5 pct. på årsbasis mod en ventet stigning på 2,7 pct. I december steg lønningerne med 2,8 pct.