Overraskelsernes Danske mand

Peter Straarup vil ikke læne sig tilbage og lade Danske Bank tjene en milliard kroner før skat hver måned. Topchefen vil mere og har derfor overraskende købt to irske banker, selv om det ikke huer de kortsigtede investorer på børsen.Argumentet om, at det ville være meget lettere, hvis der er et sted, hvor man kunne aflevere sine pensionspenge, og det blev bestemt af staten, har vi set tidligere. Det var de samme argumenter, som man havde i Østtyskland, dengang man solgte Trabanter.

Læs mere
Fold sammen
Peter Straarup har det med at overraske. Mens mediefolk, aktieanalytikere og andre med tilknytning til den finansielle sektor de seneste måneder har haft travlt med at gætte på nye konstellationer mellem svenske og danske banker, nedlagde Peter Straarup to keltiske tigre i den forgangne uge.

Han har dermed igen gjort det, han er bedst til: At overraske.

Danske Banks ordførende direktør er vel en slags uofficiel verdensmester i »stone face«, og han burde kunne komme langt i en pokerturnering, hvor netop en trækning i ansigtet er altafgørende for vinderchancerne.

Danske Banks køb af de to irske banker fik en lunken modtagelse af investorerne på den danske børs, der blev skuffede over, at banken har valgt at bruge nogle af de mange milliarder fra en bugnende pengekasse på at købe sig til vækst i stedet for at udlodde pengene som direkte udbytte til aktionærerne eller ved at tilbagekøbe og annullere egne aktier.

En milliard kr. pr. måned
Banken kunne vælge at læne sig tilbage og stille sig tilfreds med at tjene i omegnen af én milliard kroner hver måned før skat, men det er ikke Peter Straarups stil.

»Vi bruger noget af vores indtjening til at finansiere ekspansion, hvor man først kan se resultatet af det i 2006 og 2007. Det, mener vi, er en fornuftig investering. Vi kan ikke vedvarende gøre banken mindre, som man gør, når man køber egne aktier op og sletter dem. Det er matematisk fornuftig, men det er der ikke nogen virksomhed, der vedvarende kan gøre,« var Peter Straarups budskab efter købet af National Irish Bank i Irland og Northern Bank i Nordirland.

Han vælger dermed at tale de kortsigtede investorer på den danske børs lodret imod. Det er investorer, der ved, hvad de har, men ikke ved, hvad de får. De samme investorer klynkede også, da Danske Bank overtog den svenske Östgöta Enskilda Bank i 1997 og norske Fokus Bank i 2000. Prisen for de to banker blev i begge tilfælde betegnet som for høj.

Vokset til det tredobbelte
Peter Straarup overtog førersædet i Danske Bank efter Knud Sørensen i 1998, og han har ikke været sen til at sætte sit præg på landets største finanskoncern. Banken er således blevet over tre gange så stor, når det måles på det samlede forretningsomfang. Balancen nærmer sig de gigantiske 2.000 milliarder kroner, og Straarup har været drivkraft i omdannelsen af Danske Bank fra pæn bank til pæn bank, der storsælger billån, boliglån, pensionsopsparing, forsikringer og meget andet over disken i et tempo, som kun ses praktiseret af issælgere på en varm sommerdag.

Danske Banks markedsværdi var på 48 mia. kr., da Straarup tog over den 1. april 1998. I dag prisen på Danske Bank vokset til 110 mia. kr. Selv om nyheden om købet af de irske banker gnavede godt fem milliarder kroner af værdien forleden, har han fortsat om nogen været aktionærernes mand.

Tidligere i karrieren fungerede Peter Straarup som noget så specielt som arbitragedealer. Ifølge Danske Banks egen finansordbog betyder arbitrage at købe noget, hvor det er billigt, og sælge hvor det er dyrt og dermed udnytte uligevægt på et marked. Der er tale om en forholdsvis spekulativ beskæftigelse, hvor produkterne for eksempel kan være obligationer og valuta.

Bidende sarkasme
Peter Straarup selv har også forandret sig, siden kasketten som ordførende direktør blev udleveret i 1998. Han er fortsat leveringsdygtig i bidende sarkasme og knastør humor, selv om mange mener, at kanterne er blevet noget rundere med årene.

Repræsentanter fra erhvervspressen blev dog for nyligt vidne til tidligere tiders hårdere stil. Det skete i forbindelse med Finansrådets årsmøde i de historiske lokaler i den gamle børsbygning på Slotsholmen i København. Her serverede Peter Straarup et sjældent voldsomt - og politisk - angreb på de lovbestemte pensionskasser, Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD) og ATP. Der var i realiteten tale om et ideologisk angreb på retten til at forvalte den danske pensionsformue, der har rundet 1.500 milliarder kroner. Peter Straarup talte om at »demontere« LD og ATP.

Trabant-kultur
»Argumentet om, at det ville være meget lettere, hvis der er et sted, hvor man kunne aflevere sine pensionspenge, og det blev bestemt af staten, har vi set tidligere. Det var de samme argumenter, som man havde i Østtyskland, den gang man solgte Trabanter. Der var én bil, og det var dét. Den struktur er ikke gunstig for samfundet. Tingene foregår nu bedst, hvis der er lige konkurrence omkring kapital og initiativretten,« tordnede Peter Straarup.

Danmarks mest magtfulde bankdirektør viste ved dengang som ved købet af de to irske banker, at han har mere i ærmet, end de fleste tror.

»Det er glædeligt, at Straarups fantasi er mere veludviklet end journalisternes og analytikernes,« konstaterede senior porteføljemanager Jens Houe Thomsen fra BankInvest i forlængelse ugens store nyhed.