Overdommerne: Mød tøsedrengen fra arbejderbanken – ugens ukollegiale kollega

Direktør i Arbejdernes Landsbank Gert Jonassen tager ugens største nedtur. Som eneste danske bankdirektør afleverer han venligt og smilende bankens samfundsbidrag til regeringen. Blandt ugens opture er til gengæld en sej fagforeningsdame fra Nordea, som på kollegernes vegne siger regeringen et par borgerlige ord.

Arbejdernes Landsbanks direktør, Gert Jonassen, skal klogeligt nok ikke have noget klinket med sine ejere i fagbevægelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Overdommerkollegiet er igen fuldtalligt efter sommerferien og således klar til at dømme i flere principielle sager.

Ugens største nedtur tager tøsedrengen fra Arbejdernes Landsbank alias direktør Gert Jonassen, som kører solo i forhold til den øvrige branche med sin tavse og smilende accept af bankernes såkaldte samfundsbidrag.

Med sig på nedturen tager Jonassen Danske Banks topchef, Chris Vogelzang, som opsigtsvækkende glæder sig over at være sluppet af med idioterne efter seneste fyringsrunde.

Op stryger Finansforbundets Nordea-formand, som advarer om skår i arbejdsglæde og stolthed blandt bankansatte efter regeringens udskamning – og så Netcompanys André Rogaczewski, som begræder behandlingen af demente Else og lancerer konkret forslag til bedre behandlng af de ældre på plejehjemmene.

UGENS OPTURE

 

Netcompanys topchef, André Rogaczewski, har en plan for at hjælpe demente Else. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen.

1. André Rogaczewski: Topchefer kerer sig sandelig om Else i liften

Overdommerne bliver glade for dansk erhvervsliv, når en af Danmarks mest beundrede topchefer, André Rogaczewski fra Netcompany, beretter om sine følelser, da han så den demente plejehjemsbeboer Else hænge i en lift og klage over smerter.

Rogaczewski fik det fysik dårligt, da han så programmet i TV 2, betroede han forleden Berlingske, og han demonstrerede, at i hvert fald nogle erhvervsfolk er mennesker, der kerer sig om andet end børskurser og Excel-ark.

Rogaczewski har selvfølgelig et ærinde som chef for en IT-virksomhed. Han har tilbragt fire dage på et plejehjem og set personalet bruge alt for mange timer på administration og forældede IT-systemer. Ny teknologi kan frigøre ressourcer til bedre pleje, påpeger han. Sæt i gang.

Danske Banks tidligere topchef Thomas F. Borgen oplevede et lysglimt i mørket i ugens løb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

2. Thomas Borgen: Enlig svale gør ingen sommer

De dårlige nyheder har været næsten endeløse for Danske Banks tidligere topchef Thomas Borgen. Derfor er det værd at notere, når der for en gangs skyld er et lyspunkt i stimen af store milliardsøgsmål og efterforskninger fra bagmandspoliti og myndigheder.

Fire amerikanske pensionskasser fik deres søgsmål mod Danske Banks tidligere ledelse i skikkelse af blandt andre Borgen samt tidligere bestyrelsesformand og nu afdøde Ole Andersen hældt ned ad brættet i en retssal i New York.

Rettens afgørelse i New York er en optur for Borgen. Men enlig svale gør ingen sommer. Borgens største akutte bekymring er ikke de mere eller mindre opportunistiske private søgsmål, der fisker i rørte vande. Det er efterforskningen fra blandt andet det danske bagmandspoliti. Først på den anden side af store bøder og eventuelle straffesager ligner de private søgsmål de sorte skyer på himlen.

Dorrit Groth Brandt, formand for Finansforbundet i Nordea, gik til angreb på regeringens klynkeretorik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix.

3. Dorrit Groth Brandt: Sej bankdame i modoffensiv

Formanden for Finansforbundets 6.000 Nordea-medlemmer fik i den forløbne uge nok af regeringens udskamning. Derfor tog de Nordea-ansattes formand, Dorrit Groth Brandt, sin direktør, Bjørn Bøje Jensen, i hånden og iværksatte et modangreb på vegne af de bankansatte.

Bankansatte er trætte af at blive beskyldt for klynkeri, fordi bankerne protesterer over at skulle betale »samfundsbidrag« til Arne. Mange har knoklet døgnet rundt for redde kunderne sikkert gennem coronakrisen, siger Dorrit Groth Brandt.

Overdommerne har respekt for, at de bankansatte træder frem for at forsvare deres arbejdsplads. Bankerne har begået dyre fejl, men de er en livsnerve i økonomien. Bankerne består også af 50.000 levende mennesker, som rent faktisk bliver kede af det, når deres virksomheder bliver slæbt gennem sølet. Det kunne skatteminister Morten Bødskov (S) og andre af regeringens ministre trods alt have sans for.

UGENS NEDTURE

 

Arbejdernes Landsbanks direktør, Gert Jonassen. Sådan ser en klog, men ukollegial tøsedreng ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix.

1. Gert Jonassen: Tøsedrengen i arbejderbanken

Uha, Arbejdernes Landsbank skal ikke have noget klinket i debatten om Arne-skatten. Overdommerne kunne sende topchefen i Arbejdernes Landsbank, Gert Jonassen, på ugens optur for hans veludviklede og fintfølende diplomatiske sans, når han behændigt viger uden om at have en mening om Arne-skatten og siger til Børsen, at »den holder jeg lidt lav profil på« – måske en kandidat til årets erhvervscitat.

Bestyrelsen i Arbejdernes Landsbank er en parade af Arnes bedste venner: Formanden er Per Christensen fra 3F, næstformanden er Claus Jensen fra Dansk Metal, mens der er bestyrelsesmedlemmer som Lizette Risgaard og arbejderøkonomen Lars Andersen.

Overdommerne må forstå, at hvis den socialdemokratiske regering foreslog at forære hele arbejderbankens egenkapital på 6,7 mia. kroner til Arne, ville Gert Jonassen smile venligt og holde lav profil. Vi må nu regne med, at hele Arne-skatten betales af aktieudbyttet til fagbevægelsen og ikke af arbejderbankens kunder. Overdommerne vil læse bankens regnskab grundigt i de kommende år.

Coops tidligere topchef legebarnet Peter Høgsted har spist sit sidste grønne måltid på hovedkontoret i Albertslund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

2. Peter Høgsted: Madaktivistens sidste måltid

Så røg han omsider, Peter Høgsted. Provokatøren, som længe har været en rød (nå nej, grøn) klud for Coops brugsuddelere uden for de store byer med sin madaktivisme og rå udfald mod landbrugets pesticidsprøjter, og hvad legebarnet ellers har fundet på.

Coops formand, Lasse Bolander, har muligvis sympati for sin nu fyrede direktør Peter Høegsteds grønne linje, men satser på at få tre år mere i formandsstolen, når han er på valg til foråret.

Lasse Bolander styrer (klogeligt, hvis han vil genvælges) i en mere kommerciel retning med fokus på omkostninger, effektivisering, lavpris og en ny franchisemodel for discountkæden Fakta.

Spørgsmålet er, hvem der nu skal samle Coops mange klima- og miljøbekymrede kunder blandt storbyens småbørnsmødre op, når Coops grønne brand blegner. Nå, Coop nåede aldrig at blive rigtigt mørkegrønne, og nu er det slut.

Topchef i Danske Bank, Chris Vogelzang, glæder sig over, at han er kommet af med fjolserne i banken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

3. Chris Vogelzang: Idioterne er væk

På en måde må man glæde sig på Danske Banks vegne over alle de chefer, som efterhånden har forladt butikken, for ifølge storbankens hollandske topchef, Chris Vogelzang, er de slet ikke savnet.

»Vi har en masse dedikerede folk og lad mig sige det på den her måde: Antallet af personer, vi beklager at have mistet, er ikke særligt stort,« siger Vogelzang i Børsen. Udtalelsen falder, samtidig med at bankdirektør Jakob Groot er blevet sparket ud ledsaget af en serie af floskler om »godt samarbejde« og »held og lykke«. Han kan ikke være glad.

Overdommerne kan ikke rigtigt finde ud af, om Vogelzang også placerer den nu tidligere kronprins, den nye ISS-topchef Jacob Aarup-Andersen, i kategorien af dem, som ikke er savnet. Nuvel, vi må se frem. Vogelzangs Better Bank-projekt er i topform, for idioterne er væk.