Overdommerne: It-dronning i lykkerus – hvorfor forlod hun så jobbet?

Hun elskede jobbet hos Microsoft, og hendes efterfølger er bare »amazing«. Marianne Dahls lirumlarum kan ingen bruge til noget. Hun tager ugens nedtur sammen med topkonsulenten Anders Fæste, hvis rådgivning skulle være uvildig, men ikke var det.

Har Microsoft mistet den perfekte chef, eller er nyligt fratrådte Marianne Dahl blevet fyret? Ansatte og omverdenen ligner spørgsmålstegn, for Dahl nøjes med en gang lirumlarum, der slører årsagen til skilsmissen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Er der noget så irriterende som topchefer, hvis pludselige fratrædelse hylles i røgslør? Nej vel. Microsoft-chefen Marianne Dahl fremstår nærmest jublende lykkelig over at stoppe brat hos it-giganten uden noget andet job. Overdommerne er forvirrede, og det er alle andre sikkert også. Marianne Dahl er dygtig og respekteret, så hun kan da sagtens fortælle, om hun bare blev træt af Microsoft, om Microsoft og hende blev trætte af hinanden, eller om it-giganten bare blev træt af hende.

It-dronningens nedtur deles af chefen for et af Danmarks fineste konsulenthuse, Anders Fæste fra Boston Consulting Group, som i ugens løb fik alvorlige skrammer i Undersøgelseskommissionen om Skat på grund af manglende uvildighed.

Optur tager nationalbankdirektøren, Danmarks stærkeste bestyrelsesformand, og så manden, der som en af de få i Danmark ikke frygter 3F.

UGENS OPTURE

Lær af Lars Rasmussen, bestyrelsesformand for Coloplast og Lundbeck, og sig kun noget, når der er noget væsentligt for erhvervslivet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix (arkiv).

1. Lars Rasmussen: Når tale er guld
Kloge redaktører og debattører elske at fortælle landets topchefer, at de skal blande sig i debatten. Jo mere, desto bedre, lyder udfordringen, og vi må jo nok erkende, at den opfordring selvfølgelig har egennyttens skær over sig, for hvordan kan medier nogensinde bede kilderne klappe i.

Men tænk, hvis man nu kunne blive enige om, at det er total tavshed, som ikke dur. Lars Rasmussen, den respekterede bestyrelsesformand for Coloplast og Lundbeck samt næstformand for Komiteen for God Selskabsledelse, demonstrerer nemlig, at der findes en effektiv kommunikationsstrategi mellem at være i medierne hele tiden eller aldrig.

Man kan også bare nøjes med at sige noget, når det er rigtig væsentligt for virksomheden og erhvervslivet, som når Lars Rasmussen hælder EUs forsøg på at ville presse helt vilde regler om bæredygtig selskabsledelse ned over hovederne på danske virksomhed ned ad brættet.

Lars Rasmussen talte – og der blev lyttet.

Nationalbankdirektør Lars Rohde har kaldt erhvervsminister Simon Kollerup (S) til orden i sagen om bankernes minusrenter. Det klæder Rohde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix (arkiv).

2. Lars Rohde: Lidt mere bid
Sæt et kryds i kalenderen. Nationalbankdirektør Lars Rohde viser omsider mod og siger politikerne lidt imod. Det er man ikke vant til.

Da regeringen ville flå bankerne for milliarder af kroner i samfundsbidrag for at finansiere retten til tidlig pension, var det ikke noget problem, mente Lars Rohde trods en debat om bankernes kapitalisering og den kendsgerning, at finanskrisens bankpakker endte som en overskudsforretning for staten.

I debatten om finanspolitikken og gælden, herunder en kommende reform af budgetloven, står døren på vid gab i Nationalbanken, som på forhånd blåstempler en lempelse af budgetlovens regler.

Men i det mindste kan man mønstre modstand fra Rohde, når det gælder de negative renter. Det kan man egentlig godt forstå, for negative renter er Nationalbankens opfindelse, ikke bankernes. Rohde har sikkert set problemet i, at den uvidende erhvervsminister Simon Kollerup (S) begynder at pille pengepolitikken fra hinanden, så Rohde får sværere ved at styre kronen, fordi der er et politisk pres for at forhindre endnu mere negative renter.

Per Tønnesen, formand i HK Handel: Måske er han den eneste, der ikke frygter 3F. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr.

3. Per Tønnesen: Manden, der ikke frygter 3F

I den forløbne uge gik formanden for HK Handel til mikrofonen og bidrog til at tegne et mere nuanceret billede af onlinesupermarkedet Nemlig.com end det, kollegerne hos 3F hidtil har ridset op.

Per Tønnesen har ligesom 3F medlemmer på Nemlig.coms lager i Brøndby, men han genkender ikke beskrivelserne, som Politiken har bragt af en hverdag med stress og manglende tid til tissepauser og en slurk vand. Tønnesens folk er således rimelig godt tilfredse med lagerjobbet.

Fagbevægelsen bygger på et smukt princip om solidaritet, men overdommerne glæder sig over, at HK-formanden vælger at bryde princippet i forhold til 3F-kollegerne og give danskerne sin version af Nemlig-historien, som blandt andet har fået flere kommuner til at overveje at bryde samarbejdet med onlinesupermarkedet.

UGENS NEDTURE

Marianne Dahl, netop fratrådt direktør for Microsofts vesteuropæiske salg. Mere ærlighed og mindre lirumlarum for fremtiden, tak. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix (arkiv).

1. Marianne Dahl: Hvad skete der? I hvert fald overstrømmende lyk'lig

Hov, så smuttede en af Danmarks mest markante kvindelige topchefer fra sit job. Med tanke på hvor få kvinder, der er i toppen af dansk og europæisk erhvervsliv, var det en sort dag, da Marianne Dahl for en uge siden skrev på LinkedIn, at hun efter mindre end to år i spidsen for Microsofts europæiske forretning træder tilbage uden at have et andet job på hånden.

Overdommerne har respekt for, at man simpelthen har truffet et personligt valg om, at man ønsker et andet liv, men Marianne Dahl afslører simpelthen intet. Er hun rent faktisk bare gået selv, eller hvad er der sket? Hvad vi får en gang lirumlarum, som peger på, at Microsoft i Europa har mistet den perfekte chef, omend hun åbenbart er lige så begejstret for sin »fantastiske« – amazing – efterfølger.

Marianne Dahl har haft en spektakulær karriere i TDC, Codan og Microsoft og har tunge bestyrelsesposter i DFDS og TDC, og flere kan være på vej. Med den stærke platform kunne kollegerne i erhvervslivet godt fortjene mere ærlighed og mindre lirumlarum.

Blackstones topfigur, Stephen Schwarzman, og fire andre kapitalfonde var lidt for smarte, da de forsøgte at spare skat, lyder Østre Landsrets dom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gian Ehrenzeller/AFP/Ritzau Scanpix.

2. Stephen Schwarzman: Så fik skatteministeren nakket Blackstone

Ups, den gik ikke. Fem kapitalfonde, herunder amerikanske Blackstone, som mange elsker at hade, har lige fået en skatteregning på en kvart milliard plus renter (og de er høje i den slags sager!).

De tidligere ejere af TDC – Blackstone, Apax, KKR, Permira og Providence – havde regnet ud, at de kunne slippe for skat, hvis de førte deres milliardgevinst i form af udbytte af TDC ud af Danmark via Luxembourg.

Skattestyrelsen har til gengæld påstået, at selskabet i Luxembourg blot var en tom skal, som var skabt til at undgå skattebetalinger. Og forleden gav Østre Landsret styrelsen ret i en opsigtsvækkende dom i den langstrakte sag.

Blackstone med den mangeårige topfigur og multimilliardær Stephen Schwartzman i spidsen er kendt af københavnerne for at lægge navn til et besværligt lovindgreb mod høje huslejer. Overdommerne kan ikke sige sig fri for at godte sig en smule.

Anders Fæste, ledende partner hos Boston Consulting Group (BCG) i København, har fået ridser i lakken efter afsløringer i Undersøgelseskommissionen om Skat. BCG var ikke uvildig som opmand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

3. Anders Fæste: Det kneb gevaldigt med uvildigheden

Undersøgelseskommissionen om Skat bringer løbende artige sager for dagens lys under retsmøderne. Forleden kom det frem, at et af Danmarks store konsulenthuse Boston Consulting Group (BCG) spillede en kedelig rolle, da konsulenthuset i 2005 blev hyret som neutral opmand i en tilspidset konflikt mellem Skatteministeriet og Finansministeriet.

Finansministeriet så langt større besparelsesmuligheder end Skatteministeriet ved at fusionere statslig og kommunal skatteadministration til én stor enhed, Skat.

Men desværre kneb det med BCGs uvildighed. BCG påviste med tidligere skatteminister Kristian Jensens (V) ord et »chokerende« stort besparelsespotentiale ved fusionen. Men hovedforfatteren Peter Thorninger var også tidligere embedsmand i Finansministeriet, hvor han var kendt for at være aggressiv over for Skatteministeriet.

Som alle ved, blev fusionen en katastrofe, og Skat findes heldigvis ikke mere. Sagen skæmmer BCGs ledende partner Anders Fæste, som selv var med til at udarbejde BCG-analysen.