Over 40.000 firmaer får bøde for at tage for få elever: »Det har været et wakeupcall«

I 2016 sagde virksomhederne ja til at ansætte flere elever. Men en del af virksomhederne levede sidste år ikke op til aftalen og har derfor fået en bøde.

De seneste tal fra Undervisningsministeriet viser, at der mangler 8.500 elevpladser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Dueholm/Ritzau Scanpix

»Dem, der ikke løfter opgaven, som de kunne, de kommer altså til at betale,« sagde daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da aftalen om elevpladser blev indgået i 2016.

Sidste år ansatte 41.639 danske virksomheder dog ikke elever nok, hvilket sidste år resulterede i bøder til de pågældende virksomheder.

Det skriver DR.

Burde skamme sig

Landets virksomheder får hvert år et måltal for, hvor mange elever de skal ansætte. Måltallet afhænger blandt andet af virksomhedens sammensætning af erhvervsuddannede medarbejdere. Målsætningen udregnes i elevpoint.

Det giver en bøde på 27.000 kr. for hvert elevpoint, som virksomheden ikke formår at opfylde. Pengene flyttes til andre virksomheder, der opnår bonus, hvis de ansætter elever nok.

De danske virksomheder, som ikke har ansat tilstrækkeligt med elever, har svigtet deres samfundsansvar og burde skamme sig, mener Ejner K. Holst. Han repræsenterer som næstformand for Fagbevægelsens Hovedorganisation en af parterne i trepartsaftalen.

»Hvis man vil have uddannet arbejdskraft, skal man også levere. Uanset om man kan betale sig fra det eller ej,« siger han DR.

Virksomhederne kigger indad

Hos Dansk Arbejdsgiverforening mener man nu ikke, det er så slemt endda.

»Der er naturligvis et potentiale i forhold til, at flere virksomheder kommer på banen. Men virksomhederne har i 2018 oprettet 3.000 ekstra praktikpladser, og det er væsentligt højere end de 2.100, der var aftalt i trepartsaftalen. Det synes jeg, vi skal være glade for. Så der er flere virksomheder, der har taget lærlinge, end vi havde regnet med,« siger Jannik Bay, som er uddannelses- og integrationschef hos Dansk Arbejdsgiverforening.

Han mener, at tallene i sig selv betyder, at virksomhederne fremadrettet vil gøre det bedre.

»Uanset om du får en bonus eller en bøde, så har det været et wakeupcall for mange virksomheder. Det har været en anledning til, at virksomhederne er kommet til at se indad og sige: Vi skal alle sammen bidrage til at uddanne fremtidens faglærte arbejdskraft,« siger Jannik Bay til DR.

Målet med bødeordningen var at rette op på manglen på elevpladser, men der er stadig stor mangel på praktikpladser, vurderer børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

»Vi bliver nødt til at tage nogle andre redskaber op af skuffen, for de nuværende virker ikke. De unge står stadigvæk uden praktikpladser, og virksomhederne mangler stadig faglært arbejdskraft,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil til DR.

Hun peger dog ikke på, hvilke redskaber hun ønsker at tage i brug.

De seneste tal fra Undervisningsministeriet viser, at der mangler 8.500 elevpladser.