Outsourcingsekspert bliver konsul

Konsul. Efter at have hjulpet danske og udenlandske virksomheder med opgaver i Ukraine, har Ukraine nu udnævnt Morten Munk til konsul.

Det politiske system i Ukraine har utvivlsomt i flere år fulgt Morten Munks arbejde med at outsource dansk produktion til Ukraine. Det vurderes, at der er cirka 50 danske virksomheder i Ukraine, primært i Vestukraine omkring byen Lviv, hvor de direkte eller indirekte har været med til at skabe omkring 12.000 arbejdspladser.

For halvandet år siden fik Morten Munk den første henvendelse, om han var interesseret i at blive dansk konsul. Og i morgen udnævnes han officielt og får i Århus overrakt de officielle dokumenter af Ukraines ambassadør i Danmark.

Morten Munk, 59 år, ejer og leder det århusianske konsulentfirma Munk, Andersen & Feilberg, der for ti år siden fik den første opgave i Ukraine. Opgaven var et EU-projekt med amerikansk deltagelse. Det førte Morten Munk til private middage to gange hos den daværende direktør for Ukraines nationalbank, Viktor Jusjenko, som i dag er landets præsident. Efter debutten i Ukraine kunne Morten Munk se mulighederne i landet. Og siden da har han og medarbejderne serviceret 40 danske virksomheder og 25 udenlandske med opgaver i Ukraine.

Kunder i hele EuropaSenest har konsulentfirmaet udført lokaliseringsundersøgelser for VW, der vil bygge en kabelkonfektioneringsfabrik i det vestlige Ukraine - en fabrik på 20.000 kvadratmeter og med 2.000 medarbejdere. Og nu er Århus-firmaets medarbejdere blevet inddraget i VWs byggeprojekt. Den nye konsuls firma har også kunder i Belgien, Holland, Spanien, Italien og sågar i Uzbekistan, hvor et firma bad om hjælp ved investering i spinderi- og vævekapacitet i Ukraine.

I Århus sætter Morten Munk og hans lokale medarbejdere struktur på opgaverne, der i praksis udføres af hans 12 medarbejdere i Ukraine, hvor konsulentfirmaet har kontorer i hovedstaden Kiev og i Lviv i Vestukraine. Kontoret i Lviv har ti medarbejdere og udgør hovedtrækkraften i Morten Munks firma, der især har udført mange opgaver i den vestlige del af landet. Morten Munk er ikke blind for, at Ukraine af mange danskere straks sættes i forbindelsen med korruption og giftmordforsøget på landets nuværende præsident. Han råder da også danske virksomheder til ikke at betale under bordet for embedsmænds tjenesteydelser. Morten Munk holder sig til, at den slags oplevelser langt fra er normen, og derfor rummer Ukraines omkostningsstruktur og tætte beliggenhed på Vesteuropa mange muligheder for danske virksomheder.

Som ulønnet konsul vil Morten Munk fortsat arbejde med at udbrede kendskabet til mulighederne i Ukraine. Han kan ikke udstede visum eller andet. Hans kontor i Århus vil en eller to gange om måneden få besøg af en medarbejder fra ambassaden, som vil servicere landsmænd i det jyske, så de slipper for at rejse til København.