Orkanen Irma går i land og hærger for milliarder: Mere end en million amerikanere er uden strøm

Den voldsomme tropiske orkan Irma har nu ramt Floridas kyst. Orkanens rasen kan komme til at koste den amerikanske stat flere hundrede millarder kroner. Mere end en million amerikanere har allerede mistet strømmen.

Foto: Alejandro Ernesto. Orkanen Irma ventes at forårsage enorme skader i den amerikanske stat Florida.
Læs mere
Fold sammen

Med vindstød på over 200 kilometer i timen har den frygtede tropiske orkan Irma nu ramt Floridas kyst. Over seks millioner mennesker er blevet bedt om at forlade deres hjem og søge ly for orkanen. Irma har allerede skabt voldsomme ødelæggelser på en række caribiske øer, hvor orkanen skulle have mindst 22 dødsfald på samvittigheden.

Florida er USA fjerdestørste stat rent økonomisk med et bruttonationalprodukt på omkring 900 milliarder dollars, hvilket nogenlunde svarer til størrelsen på Malaysias økonomi. Foruden risikoen for at bringe menneskeliv i fare kommer Irma med sikkerhed til at efterlade sig en gigantisk regning i den amerikanske stat.

Det tyske analysefirma Center for Disaster Management and Risk Reduction, der har ekspertise i katastrofer og økonomiske tab, regnede sig tidligere på ugen frem til, at orkanen Harvey, der forårsagede voldsomme ødelæggelser i Texas, vil komme til at koste den amerikanske stat mere end 350 milliarder kroner.

Da orkanen Irma ventes at blive endnu værre end forgængeren Harvey fra Texas, tyder det på, at Irma dermed også kan blive et langt dyrere økonomisk bekendtskab. Floridas verdensberømte turistindustri er for længst blevet ramt af truslen fra Irma, da Disney World og forlystelsesparken Universal Orlando Resort begge lukkede ned allerede lørdag og forbliver lukket helt frem til tirsdag.

Ifølge det amerikanske medie NBC News har mere end en million amerikanere mistet strømmen i Florida.