Organisationer uenige om sundhedsministerens opfordring: »Det vil give tvivl hos virksomhederne«

Regeringen opfordrer igen virksomhederne til at arbejde hjemme i videst muligt omfang. Dansk Industri og Dansk Erhverv forstår dog den nye opfordring forskelligt og er uenige om effekten af den.

Brian Mikkelsen fra Dansk Erhverv vurderer ikke, at sundhedsministerens nye opfordring om at arbejde mere hjemme vil ændre situationen for virksomhederne. Dansk Industri er uenig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) opfordrede på tirsdagens pressemøde på det kraftigste til, at virksomheder i de 17 berørte kommuner i og omkring København i højere grad sender de ansatte på hjemmekontoret. Ministeren opfordrede i samme forbindelse til, at opgaver, der kræver fysisk fremmøde, udsættes til det nye år.

Beskeden kom i forbindelse med præsentationen af nye restriktioner i 17 hovedstadskommuner samt Helsingør på grund af høje smittetryk.

Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen, forventer ikke, at de nye opfordringer om at arbejde mere hjemme og udsætte opgaver, der kræver fysisk tilstedeværelse, vil gøre en stor forskel på den nuværende situation.

»Virksomhederne har allerede sendt dem hjem, som de kunne. De tilbageværendes tilstedeværelse er nødvendig for, at virksomhederne kan overleve, hvilket samfundet har interesse i,« siger han og tilføjer:

»Så jeg tror ikke, der vil være den store ændring for virksomhederne. Vi opfordrer til, at man overholder myndighedernes anbefalinger, men virksomhederne har strammet det ind, de kan.«

Den opfattelse deles dog ikke af Emil Fannikke Kiær, der er politisk direktør i Dansk Industri. Han mener, at regeringens opfordring til virksomhederne om at gøre mere brug af hjemmearbejde er gået fra blot at være en opfordring til at være en kraftig opfordring. Og det vil betyde, at virksomhederne handler.

»Jeg er sikker på, at virksomhederne vil sende flere hjem. Virksomhederne gør allerede rigtig meget, men nu er der så behov for, at de gør noget mere. Jeg kan ikke vurdere, om de nye retningslinjer er proportionale, men hvis det er det, myndighederne kræver, så må vi bakke op om det,« siger Emil Fannikke Kiær.

Der kan opstå tvivl

Han glæder sig over, at der trods alt ikke er tale om et egentligt påbud om hjemmearbejde som i foråret, men fortæller samtidig, at en ny runde hjemsendelser vil få alvorlige konsekvenser for virksomhederne og dansk økonomi.

»Vores produktion, vores handel og vores salg bliver samlet set mindre. Det er kritisk, men man er også nødt til at sammenligne med andre lande, som har meget strengere restriktioner end os. Det skal vi hele tiden huske,« siger den politiske direktør.

Ifølge Brian Mikkelsen vil sundhedsministerens udtalelser på pressemødet dog ikke få de store konsekvenser for dansk erhvervsliv, som han mener har gjort deres bedste for at leve op til myndighedernes anbefalinger.

»Virksomhederne har lært af krisen indtil videre og har gjort det ekstremt eksemplarisk. Jeg tror ikke, det vil betyde de store ændringer,« siger han.

Brian Mikkelsen forventer heller ikke, at virksomhederne er i tvivl om, hvordan de skal reagere på den nye opfordring, men også her er Emil Fannikke Kiær uenig med Dansk Erhvervs administrerende direktør.

»Det vil give nogle tvivlsspørgsmål hos virksomhederne – om man skal arbejde hjemme, eller om noget arbejde er kritisk nok til ikke at udsætte,« siger han.

Emil Fannikke Kiær lægger dog vægt på, at langt de fleste virksomheder ved, hvordan de skal handle ud fra de nye opfordringer, som han mener er berettigede i den nuværende situation.

»Grundlæggende burde virksomhederne jo ikke stå med det her valg. Men det er den bedste løsning, for alternativet er at tvinge folk hjem,« siger Dansk Industris politiske direktør.