Organisationer udpeger stor mangel i aftale om hjælpepakker: »Det er afgørende«

Dansk Erhverv og SMVdanmark er grundlæggende tilfredse med aftalen om nye hjælpepakker, hvor de dog også udpeger et manglende varslingssystem som en væsentlig mangel.

Administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen forstår ikke, hvorfor der ikke kommer et varslingssystem. Han ser dog også flere gode forhold i den nye hjælpepakke til dansk erhvervs- og kulturliv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Et bredt flertal i Folketinget blev sent tirsdag aften enig om en ny og udvidet hjælpepakke til erhvervs- og kulturlivet. Alle nuværende kompensations- og garantiordninger forlænges til og med 31. januar 2021, og mulighederne for kompensation udvides på en række områder.

Samlet løber hjælpen i den nye aftale op i otte milliarder kroner. Det er en betydelig udvidelse i forhold til det oprindelige aftaleudkast, hvori regeringen lagde op til at bruge fem milliarder kroner.

Dansk Erhverv er i det store billede tilfreds med den nye aftale, som brancheorganisationen mener indeholder mange gode elementer. Det fortæller organisationens administrerende direktør, Brian Mikkelsen, der dog samtidig efterlyser handling på et centralt punkt.

»Jeg forstår ikke, hvorfor man stadig sidder med hænderne i skødet i forhold til varslingssystemet. Hvis der er noget, virksomhederne har brug for, så er det stabilitet og forudsigelighed,« siger han.

Administrerende direktør i SMVdanmark Jakob Brandt glæder sig over aftalen, fordi sikkerhedsnettet dækker flere små og mellemstore virksomheder. Han savner dog også et varslingssystem, der skal give virksomhederne bedre mulighed for at forberede sig på nye restriktioner.

»De her forhandlinger kunne lige så godt være sket for en måned siden, for det er ikke den store overraskelse, at hvis smittetallet stiger, kan det betyde, at forsamlingsforbuddet bliver reduceret. Vi efterlyser, at virksomhederne får den her information så tidligt som muligt,« siger Jakob Brandt.

128 dage senere

Statsminister Mette Frederiksen lovede under Folketingets afslutningsdebat 22. juni, at der ville blive udarbejdet et nationalt varslingssystem. Fire måneder og 128 timer senere er det stadig ikke indført. Oppositionen og erhvervslivet har længe efterspurgt et varslingssystem, som man blandt andet har i Irland, men ingenting er altså endnu blevet præsenteret.

Det ærgrer Brian Mikkelsen, som havde håbet, at et varslingssystem ville blive præsenteret i forbindelse med de nye hjælpepakker.

»Et varslingssystem er afgørende, så man ved, hvad der sker, når smittetallene går op, og når smittetallene går ned. Det kan man ikke undervurdere betydningen af for virksomhederne. Så det skal hellere komme i dag end i morgen,« siger han.

Jakob Brandt fra SMVdanmark er glad for, at virksomhederne med den nye aftale kan få dækket de faste omkostninger og en indtægt til den selvstændige. Han mener dog samtidig, at der mangler en bedre lønkompensation, så man kan undgå massefyringer i oplevelsesindustrien.

»Vi har i dag ikke den luksus, at virksomhederne selv kan betale 25 procent af lønnen, som de gjorde i foråret. Derfor er der behov for en model, hvor virksomhederne betaler lønnen, når medarbejderne er på arbejde, og staten betaler, når de er hjemsendt. Får vi det, kommer vi igennem krisen, uden at folk skal være bange for at miste jobbet,« siger Jakob Brandt.

Mulighed for at gå i dvale

Selv om Dansk Erhverv og SMVdanmark savner det lovede varslingssystem, fremhæver begge organisationer, at aftalen indeholder mange tiltag, som er gode for virksomhederne.

Jakob Brandt og Brian Mikkelsen glæder sig over, at et bredt politisk flertal står bag aftalen, der blandt andet giver virksomhederne mulighed for at gå i dvale i stedet for at gå konkurs. Det betyder, at virksomheden kan få dækket alle faste udgifter under dvalen, og at selvstændige kan få adgang til at hæve op til 23.000 kroner om måneden.

»Hvis man er virksomhedsejer, betyder det meget, at man har en tryghed om, at virksomheden ikke vælter omkuld i løbet af de næste tre måneder,« siger Brian Mikkelsen.

I SMVdanmark roser man især politikerne for at have sat sig ordentligt ind i behovene for de enkelte brancher, og at de nye hjælpepakker dækker flere virksomheder end tidligere.

»Vi har fået nogle generelle ordninger, som hjælper dem, der er ramt af omsætningsfald, og så har vi fået en række specifikke løsninger, der skal hjælpe fra taxabranchen, busser og helt til de omrejsende tivolier,« siger Jakob Brandt.