Ordrebogen burde bugne

Det er umuligt at trænge igennem til udenlandsk forsvarsindustri. Selv om ordrebogen burde bugne af modkøbsordrer fra udenlandske våbenproducenter, må en dansk producent af avanceret undervandsteknologi klare sig selv.

Aldrig tidligere har danske virksomheder haft så lyse udsigter til at modtage ordrer og indgå udviklingsaftaler med store, udenlandske våbenproducenter som i disse år.

Kontoen for modkøbshandler er netop nu oppe på et rekordhøjt niveau, nemlig 8,6 mia. kr. Det er beløbet, som leverandører af materiel til dansk forsvar har forpligtet sig til at købe hos danske forsvarsindustrielle virksomheder i de kommende år.

Men i Reson A/S i Slangerup, der fremstiller avancerede hydrofoner til brug i bl.a. torpedohoveder, ubåde og overfladefartøjer, har man ikke set en modkøbsordre i de seneste ti år.

En af virksomhedens tre ejere, direktør Claus Resen Steenstrup, tvivler på, at staten er i stand til at sikre, at modkøbsordrerne faktisk bliver gennemført.

»Vi troede, at lande som Canada og Holland hyldede liberale principper. Men vi har set, at hvis de har egne virksomheder, foretrækker de dem,« siger Claus Resen Steenstrup.

Han mener, at specielt Canada undviger pligten til at indgå samarbejdsaftaler med danske virksomheder i et omfang, som svarer til dansk forsvars indkøb af forsvarsmateriel i Canada.

Men også i Frankrig har Reson oplevet projektionisme til fordel for forsvarsindustrien. Eksempelvis gik en ordre på hydrofoner til torpedohoveder, som Reson var stillet i udsigt, pludselig til en australsk leverandør.

Forklaringen var, mener Claus Resen Steenstrup, at Australien havde mulighed for at pålægge den franske leverandør en bøde for ikke at opfylde pligten til modkøb.

I Danmark findes ingen sanktioner over for virksomheder, der løber fra modkøbsforpligtelser. De optages blot på en »sort liste« omfattende virksomheder, som ikke uden videre kan sælge forsvarsmateriel i Danmark i fremtiden.

Reson undrer sig

I Reson undrer Claus Resen Steenstrup sig over, at staten kun har afsat et par ansatte i Erhvervs- og Boligstyrelsen til at følge udmøntningen af modkøbsforpligtelserne.

De bedste muligheder for at sælge til forsvarsprojekter har Reson oplevet i USA og i Sverige. Firmaets sonarer indgår i den nyudviklede, højt avancerede svenske »stealth« fregat, Visby-klassen, hvor Reson slog de langt større konkurrenter på både pris og teknologi. I USA er mulighederne gode, specielt i projekter med stram økonomi.

»I de stramme projekter spiller pris og kvalitet jo en stor rolle«, forklarer Claus Resen Steenstrup.

Derudover leverer Reson til det danske søværn. Blandt andet leverede Reson teknologi til Søværnets ubemandede »miniubåd«, som i sommeren 1999 var afgørende for Søværnets rekordstore »fangst« af flybomber i Adriaterhavet. Det var ammuntion, som allierede fly havde smidt i havet efter bombetogter mod Kosovo. Desuden findes Resons hydroner på de danske ubåde, og firmaet deltager i udviklingen af det fællesnordiske »Viking« ubådsprojekt.

»Salget til dansk forsvar er utrolig vigtigt, fordi udenlandske kunder lægger vægt på, at vores produkter anvendes i vort eget forsvar. Men i Danmark lægger man ikke nær så meget vægt på egen industri, som udlandet typisk gør. Det er den politiske velvilje, der er afgørende for at sikre danske arbejdspladser. Jeg tror ikke, politikerne er klar over, hvor vigtigt det er,« siger Claus Resen Steenstrup.

Trods den besværlige forsvarsindustri oplever Reson A/S - der har afdelinger over det meste af kloden - en voldsom vækst, ikke mindst i salget til den civile sektor.

Firmaets teknologi anvendes bl.a. til minedrift ud for Afrikas kyst, til olie-gas efterforskning og til fremstilling af undervandskort. Firmaet vokser med gennemsnitlig 25 pct. om året.

Seneste offentlige regnskabstal lød på en bruttofortjeneste på 57,9 mio. kr. i 2000. Der er ca. 200 ansatte.

Ejere er de tre brødre, Jens, Per og Claus Resen Steenstrup samt Dansk Erhvervsinvestering og Dansk Kapitalanlæg.

Firmaet regner i år med en vækst på flere end 30 pct.