Orange blæser til kamp om 3G-telefoni

Det franske teleselskab åbnede i går sit 3G-mobilnet i Storbritannien. Aggressive priser skal sikre op til to millioner kunder om to år.

Læs mere
Fold sammen
De britiske forbrugere skal have 3G-videotelefoner i julegave - og der bliver konkurrence om prisen.

Teleselskabet Orange, der ejes af France Telecom, lancerede i går 3G-telefoni i Storbritannien og gik aggressivt ud med priser, der ligger på linie med »3«, som ejes af Hongkong-konglomeratet Hutchison Whampoa og også har en afdeling i Danmark. Dermed underbyder Orange samtidig verdens største mobilselskab, Vodafones 3G-priser. Orange satser på at have 1,5-2 millioner britiske 3G-kunder inden udgangen af 2006. Hver 3G-telefon koster op til 200 pund (2.100 kroner), afhængigt af abonnementstypen.

De britiske teleselskaber har lov til at binde forbrugerne til 12-månederskontrakter i modsætning til Danmark, hvor flere måneders kamp om regulering af telemarkedet mellem Konkurrencestyrelsen og IT- og Telestyrelsen faldt ud til sidstnævntes fordel. »3« havde først fået lov til at binde kunderne i et år men skal nu følge maksimumgrænsen på seks måneder, hvilket selskabet har klaget over.

30 pund om måneden
Orange i Storbritannien tager 30 pund (ca. 320 kroner) om måneden for 3G-abonnementet. Dataoverførselshastigheden er langt større på det særlige 3G-net end på det almindelige mobilnet, hvorfor man kan arbejde med selv store filer (f.eks. film- og musikklip), bruge e-post med vedhæftede filer og have net-adgang i topfart. Videoopkald er i begyndelsen dog kun muligt mellem Storbritannien, Frankrig og Spanien.

»3« var pioneren på 3G-telefoni på det europæiske marked i marts 2003. Problemer med at skaffe 3G-telefoner fra de store producenter har forsinket flere selskabers lancering af de nye muligheder. Vodafone åbnede for 3G-telefoni i 13 lande for en måned siden med det klare mål at nå 10 millioner kunder inden marts 2006.

I Danmark skal de tre selskaber med 3G-licens - TDC, Telia/Orange og »3« - alle have 3G-net klar inden årets udgang. Nettene skal ved lov dække 30 procent af befolkningen.