Oraklet i Omøgade

Konsolideringer i IT-branchen, nye krav til leverandører, flere opgaver til udlandet og mere leje af computerudstyr. Det er buddene på 2004 fra IDCs direktør. Berlingske Tidende tog spådomslisten fra 2003 med for at afklare træfferne. Og scoren blev ganske flot.

Han har ingen spåkugle, selv om han kikker ind i fremtiden. Til gengæld står der en knæhøj kanon på gulvet i kontoret på Omøgade i København.

Og Per Andersens skud - eller bud - på fremtiden inden for IT-verdenen ligger med hans egne ord »over gennemsnittet«. Otte af ti forudsigelser for 2003 blev faktisk realiteter. Som direktør for analysehuset IDC Norden vil han på IDCs årlige konference, »Directions 2004«, i morgen fremlægge sine kik i krystalkuglen for i år.

»Vi vil blandt andet afsløre, hvordan staten får succes med den digitale signatur,« siger Per Andersen kryptisk med henvisning til muligheden for at skrive juridisk gyldigt under på sin skærm i stedet for med pen og papir.

Han spår også om omstruktureringer i IT-branchen og vil give IDCs bud på, hvilke konsolideringer der vil finde sted i år, og om de nye krav, som leverandørerne stilles over for ved salg og markedsføring af deres produkter. Offshore - altså udlægning af IT-opgaver til f.eks. Indien - vil udvikle sig, men omfanget vil først blive afsløret i morgen.

Endelig vil der i år komme fokus på IT som løbende ydelse, af smarte konsulenter kaldt »IT on demand« eller »Utility computing« - altså at man populært sagt lejer sit computerudstyr og overlader til andre at holde det à jour, så man hele tiden kan justere op og ned afhængigt af medarbejderantal og øvrige krav. Finske Nokia indgik i forrige uge aftale med IBM om netop at lade IBM stå for udstyret.

Ingen cyberangreb
To af Per Andersens forudsigelser for 2003 holdt ikke stik: At mobiltelefonerne skulle blive så små, at kreative firmaer fik succes med at sælge telefonrør som tilbehør. Og at der ville komme mindst een stor cyberterroristhandling.

»Forudsætningen var, at den fysiske sikkerhed var strammet så meget, at terrorister ville overveje andre muligheder,« siger han.

Men de computervira og -angreb, vi ser i dag, er i virkeligheden ret uskadelige.

»De er stadig på drilleplan, men hvis de bliver ondartede, kan de udrette betydeligt større skade,« siger Per Andersen.

Linux forbliver i nichen
Med markante leverandører som IBM, Novell og HP i ryggen buldrer det alternative computerstyresystem Linux derudaf med ganske markante vækstrater. Det går dog mest ud over Unix-systemet, mens Microsoft og Linux begge vokser.

»Men så længe markedsandelen ikke er på ti procent eller derover, vil Linux stadig være et nicheprodukt, og det vil ikke nå over ti procent i de næste fem år,« spår Per Andersen, som mener, at Linux mere og mere vil komme til at ligne kommercielle produkter på markedsvilkår.

Mindre IT-projekter
Det voldsomme sparepres gjorde som forventet IT-projekterne mindre i 2003.

»Timeprisen for konsulenter ligger på det laveste niveau i mange år. Den starter ved 400 kroner i timen, hvor den nogle år tilbage lå på 700-800 kroner. Projekterne drejer sig nu mindre om store løsninger og går især på mindre, operationelle løsninger,« siger Per Andersen.

2003 blev året for trådløse net, og det blev offentlige opkoblingspunkter (såkaldte »hotspots«) og dernæst hjemme, der trak læsset.

»I Danmark vil antallet af opkoblingspunkter fordobles hvert år, og eftersom alle nye bærbare PCer er født med trådløse netkort som standard, bliver det helt naturligt,« mener Per Andersen.

I Danmark har stort set alle hjem en PC, og over 40 procent har flere end en computer. Det skaber behovet for at binde dem sammen og få fælles adgang til printere, Internet m.m.

Digitalt og mobilt
Samtidig fortsætter væksten i elektronisk post, mens vi kæmper mod den uønskede massereklame, som også sendes rundt. Og digitale billeder bliver ikke alene flere i omfang, de bliver også mere mobile.

»3G og mobiltelefoner med kamera har ikke for alvor flyttet noget, men tankegangen er nu slået igennem,« siger Per Andersen, der også ramte plet med at spå fremgang for onlinespil: »Væksten ligger jo i, at folk bliver ældre og ældre. Nu er det de 0-20-årige, om fem år er det de 0-25-årige.«

Visse forudsigelser går til sidst i opfyldelse, bare de gentages over flere år.

Således spåede IDC, at kronprins Frederik ville blive forlovet - i 1999.