Optur for Arla Foods i England

fødevarer. I kølvandet på de stigende fødevarepriser verden over rider Arla Foods i øjeblikket på en bølge af fremgang. På mejerikoncernens største marked, Storbritannien, overgår 2007-indtjeningen langt det, koncernchef Peder Tuborgh havde regnet med.

Godt hjulpet af den gunstige globale udvikling med stigende priser på fødevarer oplever mejerikoncernen Arla Foods i øjeblikket en optur, som ikke er set i skandinavisk mejeriindustri i mange år. Ikke mindst på det vigtigste og største marked, Storbritannien.

Her har Arla aldrig tjent så meget som i år.

Siden foråret er priserne på hvede fordoblet på verdensmarkedet, og priserne på næsten alle fødevarer - lige fra mælk til æg og brød - er steget.

Det lever et globalt mejeriselskab højt på.

Dansk-svenske Arla melder om vækst på alle breddegrader, lige fra England til Danmark, Sverige, Mellemøsten og Kina, hvor Arla opererer. Nogen steder er priserne på mejeriprodukter steget 10 procent andre med helt op til 100 procent.

»Vi har oplevet et meget positiv udvikling i lønsomheden i Storbritannien. Selv om vi har belastet vores regnskab med en kvart milliard kr. i renter og afskrivninger, fordi vi har lånt 2,5 milliarder kr., har vi alligevel på rekordtid formået at få en fremgang i lønsomheden. Fremgangen skyldes især en fantastisk konjunkturudvikling på priserne,« siger koncernens administrerende direktør Peder Tuborgh.

De bedste historierDen økonomiske fremgang i takt med de stigende priser på mejeriprodukter og fremgangen i Storbritannien bliver ubetinget mejeriselskabets bedste historier i kalenderåret 2007.

I 2006 var nettoindtjeningen (bundlinjen red.) 400 millioner i Arla Foods UK, og i 2007 kommer det nu 100 procent ejede datterselskab ud med et tal på bundlinjen på 560 millioner kr., vurderer koncernchefen.

Det koster samtidig i runde tal datterselskabet 250 millioner kr. i renter af afskrivninger, at koncernen i foråret blev eneejer af Arla UK ved køb af 49 procent af aktierne.

Det i forvejen nogenlunde velkonsoliderede mejeriselskab lånte alle pengene, 2,5 milliarder kr., til transaktionen.

Med den hidtil største Arla-investering uden for Danmarks grænser overtog den andelsejede mejerikoncern i foråret alle aktier i Arla Foods UK, der havde været noteret på børsen i London i tre år.

47 mia. i omsætningStorbritannien udgør en tredjedel af Arla Foods’ omsætning. Koncernledelsen havde sidste år for 2007 budgetteret med omsætning på 46 milliarder kr. Men det er gået langt bedre.

Omsætningen ventes at blive på cirka 47 milliarder kr. i år, hvoraf den britiske forretning tegner sig for godt 14 milliarder kr.

I 2008 tror administrerende direktør Peder Tuborgh, at den britiske forretning vil vokse med omkring 10 procent og nå en omsætning på godt 15 milliarder kr. ud af en forventet koncernomsætning 50 milliarder kr. »Fremgangen på det britiske marked er den største begivenhed for Arla i år. Det er økonomisk gået langt bedre for vores forretning i England, end jeg havde regnet med. Jeg havde ikke regnet med, at det kunne gå så hurtigt, at vi allerede i første år efter den fulde overtagelse af Arla UK kunne få fremgang i indtjeningen,« siger Peder Tuborgh.