Optimistiske ejendomsmæglere

Boligpriserne fortsætter opad. Alligevel er Steen Winther-Petersen, formand for Dansk Ejendomsmæglerforening (DE), ikke nervøs for et krak på boligmarkedet.

Landets ejendomsmæglere forventer, at priserne fortsætter med at stige. Er det nødvendigt at være superoptimist for at kunne skrive ejendomsmægler på visitkortet?

»Ejendomsmæglere er sælgere, og det er en nødvendighed at sælgere skal være optimister - ellers vil det være yderst begrænset, hvad de kan sælge.«Boligpriserne er steget uafbrudt de sidste ti år. Hvor lang tid vil det blive ved med at gå godt?

»Det har vi overhovedet ingen mening om. Vi har tidligere udtalt os om det, men akkurat som mange andre tog vi fejl. Derfor er vi helt holdt op med at spå om, hvornår priserne i givet fald falder.Jo højere priser - jo højere er risikoen vel for et krak på boligmarkedet?

»Det er jo sund logik, at priserne før eller siden vil falde. Men vi er nu ikke nervøse ved udviklingen. Dansk økonomi er kernesund, og danskerne er meget fornuftige, når de køber bolig.«Hvad vil der ske med boligpriserne, hvis renten stiger 2-3 procent?

»Mange boligejere bliver nok nødt til at spænde livremmen lidt ind. Men fordi de fleste boligejere har friværdi, er det ikke noget, som burde kunne ryste dem.«Er det ikke et problem, at førstegangskøbere ikke har råd til at købe en bolig i hovedstadsområdet?

»Jo, det er et problem i Danmark, ligesom det er problem i USA, England, Sverige og mange andre lande. Priserne på boligerne i de fleste metropoler i udlandet har i mange år været forholdsvis højere end i København. Nu er det så sket det, at udviklingen i Danmark er begyndt at minde om forholdene i udlandet.«Kan man gøre noget ved det?

»Det er de frie markedskræfter, som bestemmer. Om der skal indføres forskellige støtteordninger i form af f.eks. billige lån eller lignende er udelukkende et politisk spørgsmål.«