Optimistisk ejerleder venter på bedre tider

Grundlæggeren af Nyborg Huse, Jørgen Møller Jensen, har for en stund igen taget roret i sin virksomhed . Den nye, gamle direktør tror på, at udviklingen vil vende.

Nyborg Huse A/S i Vildbjerg mellem Herning og Holstebro er specialist i landbrugsbyggeri. I 2007 stod virksomheden bag 30 af slagsen. Sidste år gennemførte man to.

Den helt store barriere for landbrugsbyggeriet var forsinkede miljøtilladelser til de landmænd, der er firmaets kunder. Den langsommelige byggesagsbehandling opstod i kølvandet på kommunalreformen og de mange kommunesammenlægninger.

Nu øjner grundlæggeren af Nyborg Huse, Jørgen Møller Jensen, omsider, at der så småt er ved at være skred i byggesagsbehandlingen, men nu hedder spøgelset finanskrisen.

- Vi oplever, at flere af vore kunder nu har problemer med finansieringen, så det er ikke let i øjeblikket, konstaterer ejerlederen, der i november 2007 trak sig tilbage fra direktørstolen for at koncentrere sig om udviklingsopgaver.

En ny direktør blev ansat til at varetage den daglige drift, men han har forladt den midtjyske virksomhed, og Jørgen Møller Jensen må igen for en periode sætte sig i direktørstolen, mens der findes en ny direktør.

Trods den øjeblikkelige krise er han ikke af den type, der forfalder til sortsyn.

- Vores årsregnskab bliver ikke godt, men jeg tror nu på, at vi snart vil se et vendepunkt. Sidste år havde svineavlerne det store problem, at kornpriserne steg, mens svinepriserne stod stille. Det ligner, at der kommer mere balance i tingene fremover, så det skal nok gå, siger han.

Nye træelementer

En anden grund til ikke at ryge i kælderen er, at Nyborg Huse allerede for flere år siden begyndte at udvikle tagelementer i træ til industri- og institutionsbyggeri. Senest har virksomheden udviklet en type fuldlimede træelementer under navnet »Let-Element«.

Elementerne kan anvendes på såvel udvendige facader som indvendige skillevægge. Nyborg Huse har opnået patent på det nye produkt, der er tilmeldt træelementkontrollen.

Ifølge Jørgen Møller Jensen er det planen at fremstille standardelementer på 2,5 gange 2,5 meter. Elementerne, der vil blive fremstillet på fuldautomatiske robotanlæg, kan forsynes med vinduer fra fabrikken, men de kan også leveres, så den enkelte tømrermester selv kan klare den del af processen.

Nyborg Huse arbejder fortsat med at teste de nye elementer, som Jørgen Møller Jensen har store forventninger til.

- Lige nu går det lidt trægt i byggeriet, men naturligvis kommer det i gang igen. Vores opgave inden da, bliver at få skabt de fornødne referencer forud for en større markedsføring af de nye elementer, siger Jørgen Møller Jensen.

I forvejen har virksomheden udviklet en række forskellige produkter til industri-, bolig- og institutionsbyggeriet.

Jørgen Møller Jensen ejer i dag 50 procent af virksomheden. Den anden halvdel ejes af Mølholm Invest A/S, som erhvervsmanden Jørgen Mølholm står bag.