Optimismen på næsthøjeste niveau i USA i 10 år

De amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten i servicesektoren, ISM non-manufacturing, steg i oktober til indeks 59,1 fra 56,9 måneden før.

Foto: RODRIGO BUENDIA.
Læs mere
Fold sammen

Det er dermed klart bedre end ventet, da der ifølge Bloomberg News var forudset et fald til indeks 56,5.

En værdi over 50 indikerer stigende aktivitet, mens en værdi under 50 indikerer tilbagegang, og den overraskende fremgang i oktober betyder ifølge Sydbank, at serviceindustrien er i topform.

»Amerikansk økonomi kører i øjeblikket kun på én cylinder - men den er til gengæld stærk. Mens industrien er hårdt ramt af styrket dollarkurs, faldende oliepris og opbremsning i Kina, er servicesektoren i topform«, siger Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, i en kommentar til tallet.

Han påpeger, at optimismen i servicesektoren nu ligger på det næsthøjeste niveau i ti år. Kun i juli var optimismen endnu større.

»Den solide fremgang i servicesektoren holder derfor renteforhøjelsen på tapetet på det kommende rentemøde i december. Vi forventer foreløbig, at Fed i december for første gang i næsten ti år hæver renten - primært fordi servicesektoren har lagt krisen bag sig«, siger Jacob Graven endvidere i kommentaren.

ISM-indekset for servicesektoren bundede ud i november 2008 på 37,4 og toppede kort efter sin start i august 1997 i 62.