Opsvinget taber fart

Ledigheden har været svagt stigende i oktober. Når man korrigerer for faldet i aktivering, er der imidlertid tale om et lille fald, men det er mindre end forventet.

Opsvinget taber fart - 1
Det forventede fald i ledigheden udeblev i oktober, hvor yderligere 300 personer måtte stille sig op i køen af arbejdsløse.

Der tale om en stort set uændret ledighed, men den lille stigning betyder, at ledighedsprocenten stiger fra 6,2 pct. i september til 6,3 pct i oktober, viser nye sæsonkorrigerede tal fra Danmarks Statistik.

Senioranalytiker Jes Asmussen mener, at tallet tænder en lille advarselslampe om, at opsvinget i dansk økonomi måske ikke bliver helt så stærkt som tidligere ventet.

»Den stigende ledighed er bestemt ikke godt nyt for dansk økonomi, og tallet falder så absolut ned i posen med dårlige nøgletal - en pose, der desværre ser ud til at blive mere og mere fyldt på det seneste,« siger Jes Asmussen, senioranalytiker i Nordea.

Han mener, at tallet bekræfter den øgede usikkerhed, der er opstået for dansk økonomi på det seneste og som specielt knytter sig til den svage amerikanske dollar, der hæmmer afsætningsmulighederne for danske varer i udlandet.

Jes Asmussen vælger at bevare optimismen, men han understreger, at de nye ledighedstal ikke går regeringens vej.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) har imidlertid ikke tænkt sig at smide de lyse fremtidsudsigter over bord af den grund. Han hæfter sig i stedet ved den store fremgang i beskæftigelsen siden årsskiftet.

»Når vi ser på det lange stræk, så kører det derud ad for dansk økonomi. Siden årsskiftet er beskæftigelsen vokset med 17.000 personer, og ledigheden er faldet med 10.500 personer. Det er anden måned, hvor ledigheden er lavere end for et år siden. Vi har billedlig talt passeret en bjergtop, og er på vej ned nu,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Hos Danske Bank mener chefanalytiker Steen Bocian også, at det seneste tal viser, at udviklingen er vendt, og at ledigheden falder.

Han hæfter sig ved, at der har været et fald i antallet af aktiverede personer på 900 personer, som betyder, at ledigheden reelt er faldet med 600 personer.

»Faldet er lidt mindre end vi havde forventet, når man korrigerer for aktivering. Men det ændrer ikke vores syn på, at ledigheden er på vej ned i de kommende år,« siger Steen Bocian.

Han understreger, at omfanget af aktivering godt kan ændre på, om der er tale om en reel stigning eller et fald i ledigheden.

Siden september måned sidste år er der kommet over 6000 flere personer i aktivering. Det betyder, at ledigheden reelt set kun er faldet med 4200 personer, og ikke de 10.500 personer, som de officielle tal viser.