Oprøret mod Grækenland vokser i Merkels rækker

Forbundsdagen stemte onsdag formiddag ja til den nye hjælpepakke til Grækenland. Men oprøret vokser blandt Merkels egne folk.

Foto: A2955/_Wolfgang Kumm. Den tyske kansler Angela Merkel og økonomiminister Sigmar Gabriel
Læs mere
Fold sammen

Umiddelbart var Merkels sejr knusende og overbevisende: 454 stemte for at være med i den 86 milliarder euro store hjælpepakke til Grækenland, og 113 imod.

Dermed kan den græske regering sætte et kæmpestort hak ud for det vigtigste udestående punkt; redningsplanens godkendelse burde nu være i hus. Andre hardliner-lande har allerede givet deres ja: Finlands Riksdags Stora Utskottet stemte ja i sidste uge, og det estiske parlament godkendte lånet i går. Det hollandske parlament ventes at stemme for det i eftermiddag.

Men problemet for Merkel er, at antallet af nejsigere i hendes egne rækker vokser. Der var 63 forbundsdagsmedlemmer fra de to tvillingepartier CDU og CSU, som enten stemte nej eller undlod at stemme. Det er tre flere end i juli, da Forbundsdagen godkendte, at man indledte forhandlinger med Grækenland om en hjælpepakke.

Det fremgår af listen over, hvordan hvert enkelt parlamentsmedlem har stemt; den blev offentliggjort af Forbundsdagen efter klokken 13.

Hver gang, der har været stemt om lån og hjælpepakker til Grækenland, har flere og flere parlamentarikere fra CDU og CSU stemt imod eller undladt at stemme for, og sidste gang var der 60 afvigere.

Denne gang havde partiledelserne sat al kraft ind på at slå oprøret ned. Formanden for tvillingepartiernes fælles gruppe i Forbundsdagen, Volker Kauder, truede i weekenden direkte oprørere med, at de ville blive smidt ud af finansudvalget og europaudvalget, hvilket for en ambitiøs parlamentariker kan være det samme som at blive politisk levende begravet. Alligevel har endnu flere denne gang vendt sig bort fra partilinjen.

At så mange som hvert femte medlem af CDU/CSU-gruppen ikke vil være med til at låne Grækenland penge, er ikke kun af interesse for folk, som følger med i tysk politik. Det viser nemlig, hvor lidt politisk bevægelsesfrihed den tyske regering har tilbage i spørgsmålet om Grækenland. I løbet af efteråret vil Tyskland og de øvrige eurolande skulle tage stilling til, hvordan man kan lette Grækenlands gældsbyrde; ellers får man aldrig IMF med i hjælpepakken.

Før afstemningen sagde finansminister Schäuble til Forbundsdagen, at det var et »ufravigeligt« krav for regeringen, at IMF går med i hjælpepakken. Men med et stort og voksende oprør i baglandet vil det være endnu sværere for Merkel og Schäuble at imødekomme IMFs krav om, at Grækenland enten direkte får eftergivet gæld, eller får en afdragsfri periode på 30 år.

I alt deltog 585 ud af Forbundsdagens 631 medlemmer i afstemningen. Ud over ja-  og nej-stemmerne var der 18, som undlod at stemme.