Oprøret i Elsams ejerkreds truer fusion

Fusionaftalen mellem Elsam og DONG kan falde på gulvet. Vattenfall er tæt på at komme med tilbud til Elsam ejere. De utilfredse aktionærer vil have penge her og nu og ikke vente på en børsnotering.

Fusionsaftalen mellem Elsam og DONG kan blive skudt i sænk allerede i dag.

En større gruppe af Elsam-aktionærer, som ikke er tilfredse med fusionsaftalen, mødes i eftermiddag i Randers. Den statsejede svenske energikoncern Vattenfall er inviteret, og administrerende direktør Henry Lei Jacobsen fra selskabet Elro, som er vært for mødet, forventer, at Vattenfall kort tid efter vil komme med et egentligt tilbud til aktionærerne i Elsam.

At Vattenfall med et købstilbud er parat til en budkrig om Elsam, bekræftes indirekte af Vattenfalls pressechef Martin May:

»Vi vil ikke forsøge at lave en fjendtlig overtagelse, men vi kommer med et bud, hvis de beder os om det. Vi har allerede et godt billede af Elsam og de fleste af kalkulationerne på plads, derfor er det ikke noget, som tager lang tid,« siger han.

Martin May vil ikke præcisere, hvem det er, der skal bede Vattenfall om et bud. Og selv om han bedyrer, at man ikke vil forsøge en fjendtlig overtagelse, får det faktum, at Elsams direktion og bestyrelse står bag fusionsaftalen med DONG, ikke Vattenfall til afstå fra at byde på Elsam.

»I sidste ende vil det altid være ejerne, der bestemmer,« siger Martin May.

Han vil ikke blankt afvise, at man kan komme i en situation, hvor en mindre gruppe Elsam-ejere sælger til Vattenfall, men siger samtidig:

»Vi er ikke en bank. Vores investereringer sker, fordi vi enten vil have et strategisk samarbejde eller dominerende indflydelse.«

Fodslæbende brud
Et bud fra Vattenfall kan få fusionen til at falde, hvis Elsams bestyrelse ikke kan levere opbakning fra baglandet til ægteskabet med DONG.

»Hvis bruden ikke bliver ført op af kirkegulvet, kan der jo ikke blive noget bryllup. Vi var enige med Elsams bestyrelse i, at der er perspektiver i at skabe et stærkt dansk energiselskab, men hvis der i Elsams ejerkreds er et ønske om, at den svenske stat skal overtage virksomheden, så kan jeg ikke forhindre det, selv om jeg har svært ved at se formålet,« siger finansminister Thor Pedersen (V).

Præcist hvor grænsen går over for en fodslæbende brud, vil Thor Pedersen ikke lægge sig fast på. Det får formentlig næppe fusionen til at vakle, at en enkelt, mindre Elsam-aktionær sælger til Vattenfall, men hvis en større gruppe aktionærer kaster sig i armene på svenskerne, kan det få fusionen skudt i sænk.

Får døren i hovedet
Over halvdelen af de 21 jyske elselskaber i Elsams ejerkreds havde i går tilmeldt sig mødet i dag, heriblandt elselskabet NRGi fra Århus og Aalborg Kommune, som begge er blandt de større aktionærer.

En del af utilfredsheden skyldes, at staten ikke i forhandlingerne har givet et konkret købstilbud til de aktionærer, som ønsker at sælge nu. Ganske vist er Elsam-aktien i regnestykket, som ligger til grund for fusionen, værdisat til kurs 1.400, hvilket er halvanden gange den kurs, Elsam senest er handlet til, men de ejere, som vil realisere gevinsten, må vente på, at børsintroduktionen af det fusionerede selskab er en realitet.

»Det er en ren papirkurs. Det havde været noget helt andet, hvis man fra statens og DONGs side havde været parate til at købe os ud med den kurs her og nu,« siger direktør Henry Lei Jacobsen fra Elro i Randers.

Han vil dog ikke sætte tal på, hvor højt et her-og-nu tilbud på Elsam-aktien skal ligge, før han er parat til at sælge. Henry Lei Jacobsen mener samtidig, at Elsam-ledelsen har behandlet Vattenfall dårligt.

»Det var dem, der reddede os, da DONGs forsøg på en fjendtlig overtagelse var lige ved at lykkes. Nu smækker man bare døren i hovedet på dem og beder dem gå,« siger Henry Lei Jacobsen.

»Det her er ikke heldigt«
Elsams administrerende direktør Peter Høstgaard-Jensen afviser, at Elsam-ledelsen har behandlet Vattenfall dårligt.

»Vi har bestemt ikke smækket med nogen døre. Vi har behandlet Vattenfall ordentligt. De hjalp os på et tidspunkt, og de havde en forhåbning om et tættere samarbejde, som nu ikke bliver til noget. Men vi har ikke givet nogen løfter, som vi ikke har holdt,« siger han.

Elsam-direktøren vil ikke i detaljer kommentere initiativet fra Elro og de øvrige kritiske Elsam-ejere.

»Jeg bliver skuffet, hvis man er ved tage tilløb til at ville skyde fusionsaftalen ned. Det her er ikke heldigt, men det er aktionærerne, der bestemmer,« siger han.

Peter Høstgaard-Jensen vil ikke kommentere, om han vil drage personlige konsekvenser, hvis et flertal i Elsams ejerkreds underkender fusionsaftalen.

»Det er op til bestyrelsen at træffe beslutning om,« siger han.