Opkøbsbølge på vej i den danske elsektor

Med energiforliget og det grønne lys til Elsams NESA-opkøb er afgørende barrierer for konsolidering i elsektoren ryddet af vejen. Nu kommer de internationale giganter, vurderer flere eksperter.

Tyskerne kommer. Svenskerne kommer. Og måske også finnerne.

Med gårsdagens energipolitiske forlig og afklaringen af Elsams NESA-opkøb i sidste uge er et par af de allerstørste barrierer for en konsolideringsbølge i elsektoren på kort tid blevet fjernet.

Fra flere sider peges der på, at de store udenlandske energikoncerner vil gå på opkøb herhjemme.

»Der er ingen tvivl om, at de har fået høvlet to meget væsentlige knaster af. De internationale energiselskaber som har en nordisk strategi, vil helt sikkert pudse brillerne og se nærmere på Danmark,« siger Jens Hahn-Petersen, senior vicepresident i Alfred Berg Corporate Finance.

»Især afklaringen på kapitalsagen har stor betydning. Så længe der var en så uafklaret situation omkring ejerforholdene, var der ingen af de store udenlandske selskaber, som ville gå ind i Danmar,« siger Troels Gregersen, der er partner i PA Consulting Group.

Mange vil sælge
Troels Gregersen peger på, at der formentlig forholdsvis hurtigt vil være en række kommuner, som vil melde sig som sælgere af energiselskaber.

I rækken af potentielle købere er det især svenske Sydkraft, der som den tyske energimastodont E.ons nordiske brohoved påkalder sig interesse.

Udover E.On er også finske Fortum et selskab, som ofte nævnes. Hvis man tager DONG med i gruppen af mulige opkøbsemner vil der formentlig også være en vis interesse hos selskaber som Statoil og Shell, mener Troels Gregersen.

At energiselskaber er ved at blive et særdeles interessant handelsobjekt, understreges af rådgiverbranchens stigende interesse.

Danmark opprioriteret
I Alfred Berg, som er en del af ABN Ambro, er energi på europæisk plan et satsningsområde, og man har netop opprioriteret i Danmark. Ud af de 32 medarbejdere, som dækker energiområder i ABN Ambro, er de 12 ansat i Norden, oplyser Jens Hahn-Petersen.

At Alfred Berg ikke er alene om at have opdaget et nyt marked kan man forvisse sig om ved at bladre igennem Dansk Energis blad »El og energi«.

»Ved du hvad din virksomhed er værd?,« lyder det enkle spørgsmål i en annonce fra PriceWaterhouseCoopers.

»Køb? Salg? Fusion? - Strategisk afklaring - Synliggørelse af værdier - Kontakt KPMG,« hedder det i en anden annonce, der bortset fra, at det er en anden person og et andet telefonnummer, har samme budskab.