Opgøret med revisor

Leder. Revisionspligtens ophør skaber nye udfordringer.

Foreningen af registrerede Revisorer, der fortrinsvis organiserer de mindre revisionsselskaber, glæder sig i en ny undersøgelse over, at kun 6,5 procent. af de virksomheder, der har mulighed for det, har fravalgt at få revisor til at revidere deres årsregnskab.

Anparts-og aktieselskaber med en omsætning på under seks mio. kr. og færre end 12 ansatte fik fra årsskiftet mulighed for at blive fritaget fra revisionspligten. Godt 75.000 virksomheder i selskabsform eller godt halvdelen af alle landets selskaber er under denne grænse.

6,5 procent lyder ikke af meget, men når man ser tallet i perspektiv, er det faktisk ganske stort. Dels skal der gennemføres en ekstraordinær generalforsamling for at ophæve brugen af en revisor - dels skal virksomhederne blive opmærksom på loven og dens muligheder.

I mange mindre virksomheder spiller revisoren ernvigtig rolle. Ikke alene bogfører og reviderer han virksomhedens regnskab. Han er ofte også virksomhedsejerens vigtigste rådgiver og fortrolige.

Dette forhold gør, at revisorerne i realiteten ikke behøver begræde revisionspligtens bortfald. Hvis de er tilstrækkeligt kvalificerede, vil deres ydelser altid være efterspurgte - også i de mindre virksomheder.

Faren ved afskaffelsen af revisionpligten ligger ikke i effekten for revisor-erhvervet. Faren er, at de regnskaber, der indleveres til erhvervsselskabs-styrelsen, mister troværdighed.

De virksomheder, der fravælger revisor, påtager sig derfor et særligt ansvar for alligevel at aflægge en retvisende regnskab.

Det sidste er helt klart i deres egen interesse og i øvrigt også et lovkrav. Steno