Opel i minus trods spareplan

De tyske Opel-fabrikker skærer ned, men underskuddet fortsætter.

BERLIN: Opel-fabrikkerne i Tyskland afslutter 2004 med et underskud på mindst 500 millioner euro (3,75 mia. kr.), fremgår det af tyske medier.

Automobilkoncernen, der ejes af amerikanske General Motors (GM), havde et skrækkeligt år med arbejdsnedlæggelser som følge af skrappe nedskæringer. Opel har haft underskud de senere år, men regnskabet for 2004 skulle på grund af besparelserne have balanceret. Det bliver der nu intet af, ser det ud til.

En talsmand for Opel betegner de 500 millioner euro i underskud som »spekulation«, hvilket plejer at betyde, at der er noget om snakken.

Det drastiske spareprogram skal skære netop 500 millioner euro om året i udgifter og nedbringe den tyske arbejdsstyrke med knap en tredjedel til 32.000. Dyre fratrædelsesordninger og parkeringsselskaber for afskedigede betyder dog, at besparelserne næppe heller slår igennem i 2005, skriver avisen Financial Times Deutschland. Parkeringsselskaberne skal formidle arbejdskraft videre til andre, men fungerer ofte som en slags kursusvirksomhed, der kan udsætte overgangen til almindelig ledighed.

General Motors vil i øvrigt ophøre med at offentliggøre regnskaberne for Opel særskilt, men i stedet præsentere GM-koncernens resultatet i Europa samlet. Det kan gøre det umuligt at vurdere Opels tal i fremtiden, mener bladet.