OPEC pumper olie som aldrig før

Der bliver suget olie op af undergrunden som aldrig før hos de 12 OPEC-lande, og det kan presse priserne et godt stykke tid endnu, anslår Det Internationale Energiagentyr.

Foto: JASON REDMOND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De tre helt store olielande i OPEC, nemlig Saudi-Arabien, Irak og Forenede Arabiske Emirater, pumper for tiden rekordstore mængder af olie op fra undergrunden og det kan snart sende prisen på olie ned med stort fart, vurderer Det Internationale Energiagentur (IEA) i en ny analyse.

De tre lande leverer mindst 18 procent af det globale forbrug af olie, som i år ventes at stige til 92 millioner tønder – om dagen. Det er 320.000 flere tønder end tidligere skønnet af IEA, men selv om forbruget af olie stiger, så er energipriserne alligevel under pres.

De 12 OPEC-lande besluttede på deres møde den 5. juni at fastholde deres aktuelle produktion på det nuværende niveau, der er på tæt ved 30 millioner tønder om dagen, men Saudi-Arabien øgede trods dette sin produktion fra 10,16 millioner daglige tønder i april til 10,25 millioner i maj, hvilket er det højeste niveau siden august 1981. Irak har øget sin produktion fra 3,75 til 3,85 millioner tønder om dagen mens FAE har fastholdt sin produktion på 2,87 millioner.

Olielagre bugner

Samlet er især disse tre lande dermed fortsat mere interesserede i at fastholde deres globale markedsandele end at presse energipriserne op, og samlet set producerer OPEC lige nu 1,3 millioner tønder mere end det mål på 30 millioner tønder om dagen, som de selv har fastsat.

De producerer dermed også mere end de 30,2 millioner daglige tønder, som der er købere til. Af samme grund er de globale lagre af olie svulmet op, så de nu er på 147 millioner tønder over det normale og langsigtede niveau, viser tallene fra IEA, der har hovedkontor i Paris og som rådgiver verdens rige lande om energispørgsmål.

Også uden for OPEC er produktionen af olie stigende og vil sandsynligvis nå op på 58 millioner tønder om dagen i år, hvilket er én million mere end sidste år. Prisen på olie er steget med næsten 45 procent siden årets start, så den nu koster tæt ved 65 dollar per tønde, hvis der ses på den særlige brentolie fra Nordsøen. Det er markant mindre end de 144 dollar per tønde, som priserne toppede på i juni 2008. Det er også mindre end de 99 dollar per tønde, der var gennemsnitsprisen for 2014. Til gengæld er dollarkursen så også steget med tæt ved 20 procent over det sidste år, hvilket gør olien dyrere i dansk regning.