OPEC overvejer lavere produktionsloft

Efter sidste uges store olieprisfald øges presset på kartellet, der mødes på fredag, for at bremse prisdykket.

Efter at olieprisen faldt 15 procent sidste uge ovenpå bedre forsyningsudsigter, overvejer OPEC nu at begrænse produktionen for at undgå at markedet bliver overmættet.

Meldinger om at OPEC overvejer produktionsbegrænsninger allerede mens olien fortsat befinder sig langt over OPECs officielle måltal på mellem 22 og 28 dollar, fik i går olien til atter at bevæge sig opad til omkring 40 dollar for Brent-olie ved redaktionens slutning.

OPEC mødes på fredag for at diskutere produktionslofter for oliekartellet, der producerer en tredjedel af verdens olie. Flere medlemmer har allerede krævet, at kartellet forbedrer den notorisk dårlige disciplin og holder op med at producere mere end den officielle kvote. Men OPECs høge vil formentlig også kræve, at kvoterne sættes ned for at undgå yderligere prisfald. Det vil ramme verdensøkonomien, der i forvejen er tynget af de højeste oliepriser i flere år.

Høj pris men lav kurs
»Jeg tror, at det nuværende produktionsloft vil blive opretholdt efter Cairo-mødet, og at diskussionen mest vil fokuserer på overensstemmelsen mellem OPEC-medlemmernes produktion og deres kvoter,« lød det i går fra Irans olieminister Bijan Zanganeh ifølge det iranske nyhedsbureau IRNA.

Men selv om flertallet af iagttagere vurderer, at OPEC ikke denne gang vil røre ved selve prisbåndet på 22-28 dollar, mener Wall Street Journal at vide, at OPEC-medlemmer diskuterer uformelt at holde olieprisen højere, formentlig over 30 dollar.

Da mellemøst-olien er af en dårligere kvalitet, svarer det til priser på over 40 dollar for det toneangivende amerikanske olieindeks (kaldet West Texas Intermediate). Målt i dollar har olieprisernes himmelflugt været god ved OPEC, som i år med 305 mia. dollar vil have den højeste olieindtægt i 25 år. Problemet er, at olien afregnes i dollar, der som bekendt er styrtdykket de senere måneder og dermed har undermineret meget af indtægten.