OPEC: For meget olie

Når repræsentanter for OPEC-landene mødes fredag, skal det afgøres, om oliemængden skal reduceres for at undgå prisfald næste år.

Oliepriserne har været rekordhøje i år, og pengene er suset støt og roligt ned i lommerne på verdens olieproducenter. Men i øjeblikket produceres der mere olie, end der er brug for, og det bliver emnet, når repræsentanter for gruppen af olieeksporterende lande, OPEC, mødes for sidste gang i år fredag d. 10. Flere af OPECs medlemslande frygter nemlig, at for meget olie vil få priserne til at falde.

Efter at have nået en rekordpris på mere end 55 dollar i oktober er oliepriserne nu faldet markant igen. Prisen for råolie til levering i januar lå på godt 43.10 dollar mandag.

Det er på grund af OPEC's indsats, at der nu er mere olie på markedet end hvad der egentlig er nødvendigt. På opfordring fra OPEC pumper de fleste medlemslande langt mere olie op, end deres oprindelige kvote var sat til. Produktionen er den højeste i 25 år, og det får enkelte af producenterne til at frygte, at det vil få prisen til at falde. Især når efterspørgselen sædvanligvis daler i årets stille 2. kvartal samtidg med at den svage dollar hæmmer oliekundernes købekraft.

Disse faktorer kan muligvis få OPEC til at sænke produktionen igen. OPEC står for halvdelen af verdens olieeksport og en regulering af den tilgængelige oliemængde er derfor et effektivt redskab til at påvirke priserne. Det er især Iran, OPECs andenstørste producent, der efterlyser en nedgang i olieproduktionen.

For første gang i fem dage steg oliepriserne en smule mandag som en følge af angrebet på det amerikanske konsulat i Jiddah i Saudiarabien. Angrebet gav anledning til bekymring over, om nye terrorangreb kan true landets olieproduktion.

OPEC har siden 1990'erne styret efter et prisinterval på omkring 22-28 dollar pr. tønde, men det interval bliver næppe aktuelt igen. Indtil videre har organisationen ikke officielt taget stilling til et nyt retningsgivende prisinterval. Forskellige meldinger peger dog på en mindstepris for råolie på omkring 30 dollar pr. tønde. OPEC's præsident, Purnomo Yusgiantoro har udtalt, at prisen vil være en afspejling af inflationen siden 2001 samt det seneste dollarfald.