OPEC med (uvelkommen) produktionsrekord i juni

Til trods for aftalen om at begrænse produktionen satte juni ny rekord for 2017, viser ny undersøgelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

OPECs produktion steg i juni med 200.000 tønder om dagen sammenlignet med maj, viser en undersøgelse gennemført af Bloomberg. Den baserer sig på en række oplysninger fra analytikere, olieselskaber og kilder inden for transportsektoren.

Totalt set vurderes det, at OPECs olieproduktion steg til 32,55 millioner tønder om dagen. Det er den højeste produktion, oliekartellet har tegnet sig for i år.
I december sidste år nåede produktionen til sammenligning 33,1 millioner tønder pr. dag, ifølge OPECs egen oversigt.
Halvdelen af stigningen skyldes Libyen og Nigeria, der til sammen tegnede sig for merproduktion på 130.000 tønder om dagen. De to lande er begge undtaget OPECs kollektive aftale om nedbringelse af output.Den største producent i kartellet, Saudi-Arabien, øgede sin produktion med 90.000 tønder om dagen, mens Angola og De Forenede Arabiske Emirater begge øgede deres med 40.000 tønder om dagen.

Lægger man hertil tallene fra Libyen og Nigeria, var OPECs samlede daglige produktion 390.000 tønder over det mål, kartellet fastsatte ved et møde den 30. november sidste år.
Ækvatorialguinea, OPECs nyeste medlem, indgår også i undersøgelsen med sin produktion på 150.000 tønder om dagen.

Nedbringer produktion

Aftalen fra sidste år skulle sikre, at landene i kartellet producerede mindre og dermed fik bugt med overfloden af olie på det globale marked. Hensigten var at løfte prisen. Men den amerikanske skiferolieproduktion er gået i vejret i takt med de højere oliepriser, og det har opvejet en del af OPECs initiativ.
Kartellet besluttede derfor i maj at fortsætte med de selvpålagte reduktioner i yderligere ni måneder.

To lande modvirker hensigten

»Det er Libyen og Nigeria, der ødelægger aftalen med deres produktion. Hvis de havde holdt sig i ro, havde reduktionen været tre gange større end væksten i skiferolieproduktionen," sagde olieanalytiker Torbjørn Kjus mandag til E24.
Han tror, produktionstallene fra Libyen og Nigeria vil være afgørende for olieprisens udvikling i resten af året.
"Historien har vist, at de ikke magter at fastholde en stabil produktion. Der er derfor stor sandsynlighed for, at de ikke klarer det i andet halvår heller, men det er ikke godt at vide, hvad man kan forvente sig fremover,« siger Kjus snusfornuftigt.

Venter svagt stigende priser

Til trods for, at de fleste producentlande har overholdt deres reduktioner, har de ikke kunnet forhindre en nedgang i olieprisen i år. Det har konsekvenser for markedets forventninger fremover.
Wall Street Journal har indhentet estimater fra 14 olieanalytikere, og resultatet er ikke just opløftende:
* Det ventes, at olieprisen (Brent) vil lande på en gennemsnitspris på 55 dollars for hele 2017.
* Næste år forventes en pris på 57 dollars, to dollars lavere end forventningen. påpeger avisen.