OPEC kæmper indædt for at få olieprisen op

Under hemmelige møder har OPEC-ledelsen forsøgt at gøre oliehandlere og hedgefonde det begribeligt, at nedgang i produktion vil trække olieprisen op. Det fungerede også… et stykke tid.

Foto: STAFF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Markedet er begyndt at miste troen,« siger olieanalytiker Thina Saltvedt til E24.

Olieprisen foretog et lille hop, da OPEC-landene i november annoncerede, at man var nået til enighed om en reduktion af produktionen på 1,2 millioner tønder dagligt. Men siden dengang har olieprisen ikke taget den retning, kartellet havde håbet.

Faktisk er spotprisen på en tønde brent olie gået mere end 7 procent tilbage siden nytår.

I mellemtiden har oliekartellet udvist hektisk mødeaktivitet med en række chefer fra hedgefonde og oliehandere, skriver Wall Street Journal.

Under møderne skal OPEC-ledelsen have forsøgt at overbevise om, at kartellet med reduktionen har gjort op med overskuddet på verdensmarkedet.

Det konkrete indhold af møderne er ikke kendt, men flere oliehandlere skal have ladet sig overbevise - og indtil for ganske nylig satset stort på en stigende oliepris.

 

Skiferolie forrykker billedet

Nu er stemningen imidlertid vendt, og flere hedgefonde har valgt at sælge ud af sine optioner, melder den amerikanske finansavis.

Frygten for, at OPEC ikke magter at få olieprisen på ret køl igen skyldes blandt andet en øgning af produktionen af skiferolie i USA; produktionen er gået støt i vejret i det seneste år, og i maj rundede den 9,3 millioner tønder dagligt - en stigning fra de 8,5 millioner tønder, som blev produceret i november sidste år, da OPEC varslede sin reduktion.

»Produktionen er overraskende stærk. Spørgsmålet er derfor, hvor hurtigt og hvor meget den vil stige yderligere. I en tid med lave priser har amerikanerne vist, at de magter at holde en højere produktion end andre. De viste det også med enorme mængder i 2010,« siger Saltvedt.

 

Reduktion bør forlænges

»OPEC står over for en særdeles vanskelig opgave, og den bliver bare mere og mere vanskelig jo mere skiferolie, der strømmer ud fra USA,« tilføjer hun.

OPECs reduktion har ganske vist bidraget til at nedbringe lagrene af råolie, men analytikere af markedet siger, at lagrene svinder betydelig langsommere, end både markedet og OPEC havde regnet med.

»Det handler om skiferolien, men også om produktionen i Kina, som har været kraftigere end forudset. OPEC har jo for så vidt gjort sit arbejde med reduktionen,« påpeger Saltvedt.

Men uden at det har hjulpet på olieprisen. Hvad skal de så finde på?

»De må i hvert fald forlænge reduktionerne. Hvis ikke det sker, er det en falliterklæring, og markederne mister fuldstændig troen. Faktisk burde de helst skære yderligere ned og på den måde forsøge at få olieprisen op mellem 55 og 60 dollar«.

»Men det er utrolig vanskeligt. Skærer de for meget, mister de bare markedsandele til skiferolien. Det er en hårfin balance, som kræver kirurgisk præcision,« siger olieeksperten.

OPEC-landene mødes igen den 25. maj for at diskutere udviklingen. På forhånd har de fleste lande udtalt, at de er indstillet på at forlænge reduktionen.