Onsdagens aktier: GN tog teten på ny grøn dag i København

GN Store Nord tog teten på det danske aktiemarked onsdag, hvor det hjemlige marked trodsede fald i udlandet og steg for fjerde børsdag på stribe.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID

C25-indekset lukkede 0,8 pct. højere i 1137,97 efter stigninger til et flertal af C25-aktierne og kursrekorder til Carlsberg, Chr. Hansen, Tryg, Ørsted og Coloplast.

I toppen skilte GN sig dog grundigt ud med en gevinst på 5,2 pct. til 328,50 kr. tilsyneladende uden bagvedliggende nyt.

Fremgangen kom dog efter et fald på 2,7 pct. tirsdag, hvor aktien dykkede oven på salgstal fra den offentlige amerikanske salgskanal Veterans Affairs, VA, for maj.

I måneden skrumpede GN Hearings markedsandel målt på værdi til 20,4 pct. fra 29,9 pct. i april, da to konkurrenters lanceringer af nye produkter gjorde indhug i salget.

»Det fald, aktien tog i går, var nok lidt voldsomt, men at aktien sendes højere. end den lå i før i går, kan jeg simpelthen ikke forklare,« siger chefhandler i Danske Bank, Mads Zink, til Ritzau Finans.

På vinderholdet var også navne som Carlsberg og Novo.

Franske Société Générale løftede kursmålet for Carlsberg-aktien med hele 200 kr. til 1050 kr., og det var angiveligt med til at løfte bryggeriaktien med 1,7 pct. til 908 kr.

For Novo Nordisk blev det til en gevinst på yderligere 1,6 pct. til 346 kr. oven i et plus på 5,2 pct. tirsdag, hvor analytikere på baggrund af data fra konkurrenten Eli Lilly konkluderede, at Novos vækst næppe vil blive afsporet.

SHORT-SALG PRESSER AMBU

For Ambu bød onsdagens handel på en U-vending. Aktien faldt med 3,8 pct. til 104 kr. efter en stigning på 7,8 pct. tirsdag. Aktien fortsætter dermed de markante udsving, der har kendetegnet året og desværre for aktionærerne har været mest med negativt fortegn. Siden årsskiftet er aktien faldet næsten 34 pct.

De seneste opgørelser viser, at over 9 pct. af Ambus aktier er shortet, hvilket dækker over en manøvre, hvor investorer spekulerer i, at aktien bliver mindre værd.

»Vi kan se, at shortpositionerne stadig bygges op. Vores handlere oplever også, at der er et vist salgspres fra udenlandske investorer i Ambu«, siger aktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk.

Blandt onsdagens kursrykkere var også A.P. Møller-Mærsk, der faldt med 1,7 pct. til 7190 kr. målt på B-aktien. Der var ikke nyt fremme, men stemningen på de europæiske børser var overvejende negativ blandt andet som følge af frygt for, at væksten bremser op på baggrund af handelskonflikten mellem USA og Kina.

Transport- og logistikkoncernen DSV, hvis vækst også afhænger af konjunkturerne, steg dog med 0,8 pct. til 617,20 kr. Kepler Cheuvreux løftede sit kursmål for aktien med 14 pct., så det nu lyder på 690 kr. Anbefalingen er stadig "køb".

Der var også nyt fremme om Pandora, der faldt 0,3 pct. frem til 231,50 kr., selv om SEB løftede anbefalingen af smykkeselskabet til "hold" fra "sælg". Kursmålet er uændret 235 kr.

/ritzau/FINANS