Omstridt EU-handelsaftale med Canada træder i kraft

En omstridt handelsaftale mellem EU og Canada, der har været længe undervejs, åbner for danske eksportmuligheder.

Et sted hvor Danmark står til at nyde godt af den nye EU-aftale, er for eksempel hvad angår eksporten af mejeriprodukter - herunder særligt ost. Fold sammen
Læs mere

Med den såkaldte Ceta-aftale, der træder i kraft torsdag, ryger handelsbarrierer mellem EU og Canada, der er en af verdens ti største økonomier.

Det gælder både for fødevarer, tjenesteydelser og større offentlige opgaver, vurderer Peter Thagesen, der er underdirektør i Dansk Industri.

Ifølge ham vil det løfte den danske eksport til Canada med minimum 30 procent.

- Det er virkelig noget, der vil gøre livet nemmere for danske virksomheder, som vil sælge varer på det her marked, siger han.

I det seneste år udgjorde dansk eksport af varer og tjenesteydelser til Canada 8,7 milliarder kroner, viser tal fra Dansk Industri.

Thagesen hæfter sig blandt andet ved, at 98 procent af alle varer, der handles mellem parterne, nu bliver toldfri.

Danske forbrugere vil også nyde godt af aftalen, da canadiske varer bliver billigere i butikkerne. Det handler blandt andet om fisk og skaldyr, fortæller underdirektøren.

Desuden vil det ifølge Thagesen også blive lettere for eksempelvis danske arkitekter eller ingeniører at komme ind på markedet og for virksomheder at byde ind på store offentlige opgaver.

Parterne underskrev aftalen i oktober 2016 efter syv års hårde forhandlinger. Den blev blandt andet forsinket, da den mindre belgiske region Vallonien blokerede.

Delstaten ville sikre sig, at canadiske virksomheder ikke kunne sagsøge lande, der indfører nye regler for beskyttelse af miljø og sundhed. Men til sidst blev det et ja.

Et sted, hvor Danmark kan nyde godt af den nye aftale, er på mejeriområdet, mener Martin Merrild, Formand for Landbrug & Fødevarer.

- Canada har være et lukket mælkemarked. Det har sikret landmændene relativt høje priser. Det har også betydet høje forbrugspriser, forklarer han.

Særligt på ostefronten vil det batte fra dansk side, vurderer Merrild.

- Vi forventer, at det i høj grad vil være kvalitetsost. Det er vi stærke på i Danmark. Der vil være nogle gode muligheder for de danske mejerier, siger han.

90 procent af aftalen træder nu i kraft. Det er uvist, hvornår de sidste 10 procent, der omhandler investeringer, falder på plads. Det skal EU-landene først godkende, påpeger Peter Tagesen.

/ritzau/