Ombytning til euro klares på rekordtid

300 millioner borgere i »Euroland« har så travlt med at bytte deres gamle nationale mønt til den nye europæiske valuta, at der fra næste uge hovedsageligt vil være euro i omløb.På indkøb med euro i KøbenhavnVarm velkomst for ny valuta i EuropaKraftigt hop for euro-kursenRift om euro i Danmark Billedreportage: Euroens første arbejdsdag

BRUXELLES

Europæerne tog onsdag med en kombination af energi og afslappethed fat på opgaven med at gennemføre historiens største pengeombytning, der vil gøre euroen til dagligdagens mest foretrukne betalingsmiddel allerede fra næste uge.

I nogle af eurolandene som bl.a. Tyskland, Belgien, Holland, Irland og Østrig havde borgerne i går så travlt med at veksle deres gamle nationale mønt til euro, at bankerne spåede, at det allerede i næste uge vil være et særsyn at se nogen betale med franc, gylden, D-mark, schilling eller irske pund.

»Vi vil have afsluttet indsamlingen af D-mark midt i januar,« forudså en tysk bankmand.

»Det går glat og væsentligt bedre, end vi forventede,« hed det i en udtalelse fra den Europæiske Centralbank, der ellers ikke har for vane at smide om sig med alt for optimistiske meldinger.

Hverken hos detailhandlen eller i bank-systemet blev der i nogen af 12 eurolande meldt om store problemer ved den første arbejdsdag med den ny valuta. Langt de fleste butikker tog imod både euro og de gamle nationale møntsorter, der var storm på bankautomater og lange køer foran pengeinstitutter i især Tyskland, Spanien og Italien.

Det pegede alt sammen mod, at pengeombytningen vil være på plads langt hurtigere end de to måneder, som eurolandene har sat som frist for udløb af den gamle nationale valuta.

»Penge er kun et spørgsmål om matematik,« sagde den 77-årige Ernst Zink, da han vekslede sine D-mark til euro i Østberlin. Som østrigsk født var det hans femte pengeombytning.

Og i andre eurolande viste kunderne en betydelig tålmodighed, selv om de daglige indkøb tog lidt længere tid end sædvanligt, fordi både ekspedienter og kunder skulle vænne sig til at håndtere den nye mønt.

Imens steg euroen i kurs fra 0,88 til over 0,90 over for dollaren. Men endnu kraftigere over for det britiske pund, efter at debatten om britisk euro-medlemskab påny er blusset op.

Den britiske Europaminister Peter Hain sagde i anledning af euroens indførsel, at han på langt sigt ikke tror, at det er muligt for et europæisk land at bevare en parallel valuta og selvstændig økonomisk politik ved siden af euroen.