Om igen, Obama

Jagten på en ny chef til den amerikanske nationalbank er gået ind, efter at Barack Obamas kandidat har trukket sig.

Det har sat præsident Obama under pres, at hans favorit til at overtage jobbet som chef for nationalbanken, Lawrence Summers, har valgt at trække sig som kandidat efter omfattende kritik af hans udtalelser i tidligere job. Tilbage på den officielle kandidatliste er nationalbankens næstkommanderende, Janet L. Yellen (billede), og den tidligere viceformand for banken, Donald Kohn. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBERT GALBRAITH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske præsident er i gang med at sammensætte en ny kandidatliste, efter at Barack Obamas foretrukne valg som afløser for nationalbankdirektør Ben Bernanke i går trak sig fra kandidatlisten.

Det var et slag i ansigtet på præsidenten, at hans foretrukne kandidat, Lawrence Summers, nu er ude. Obama havde ifølge flere amerikanske medier besluttet sig for at udnævne den nye nationalbankdirektør meget hurtigt, selv om Bernankes anden periode i jobbet først udløber 31. januar 2014. Og Summers stod i toppen af listen.

Tilbage på den »officielle« kandidatliste er nu nationalbankens stærke næstkommanderende, Janet L. Yellen, og den tidligere viceformand for banken Donald Kohn. Begge er særdeles kvalificerede. Yellen regnes dog for at være den stærkeste kandidat både i akademiske kredse og på Wall Street.

Summers trak sig til Obamas store ærgrelse, efter at der havde været en omfattende kritik af ham. Både hans udtalelser om kvinder og forskning i sin tid som rektor for Harvard Universitet og hans syn på Afrika i sin tid som en af direktørerne i Verdensbanken har ikke hjulpet på hans kandidatur.

Han var også den person, der som finansminister i præsident Bill Clintons periode stod bag en betydelig deregulering af bankerne, som kritikerne siger førte til den nuværende finanskrise. Men han var også en af Obamas dygtigste økonomiske rådgivere.

Da præsidenten tiltrådte i embedet i januar 2009, var Summers arkitekten bag Obamas genrejsningsprogram for USA efter finanskrisen. Og ingen har tvivlet på Summers’ økonomiske kvalifikationer.

Men flere demokrater fra Senatet udtrykte i fredags stærk tvivl om hans kandidatur, fordi han ikke var en person, der kunne forene forskellige synspunkter og dermed kunne fastholde nationalbankens position i det amerikanske samfund. Han bliver anset for at være brysk og meget frembrusende med sine meninger.

Med Summers’ afgang er Obama presset endnu mere for at finde en hurtig løsning. Det menes dog, at han vil bringe flere kandidater i spil. Men det haster.

I denne uge begynder Kongressen og præsidenten for alvor at koncentrere sig om to store opgaver på det økonomiske område – at få hævet gældsloftet og få vedtaget et budget, der sætter en stopper for en truende lukning af selveste administrationen af USA. For hvis ikke der findes en løsning på gældsloftet og underskuddet på statens udgifter, må man lukke mange af de institutioner, der får USA til at fungere. Det er ikke en tom trussel. Faktisk er det en tilbagevendende begivenhed med ubehagelige konsekvenser, fordi Kongressen ikke har kunnet enes om et budget siden 2009.

Og gældsloftet, som USA løber ind i på et tidspunkt i oktober, bliver også et problem at få løst, fordi det nøje hænger sammen med et budget, som Kongresssen og præsidenten ikke kan blive enige om. USAs gæld lige nu er på næsten 17 tusinde milliarder dollar – et svimlende højt beløb. Men Kongressen har ikke kunnet blive enig om et budget, der mindsker underskuddet, fordi Demokraterne og Republikanerne ikke kan blive enige om skatterne.

Janet Yellen regnes nu for at være topkandidaten. Hun er viceformand i banken og har et godt kendskab til arbejdsgangene. Hun har stået bag et større projekt om arbejdsløshed, og hun har en betydelig universitets- og bankerfaring. Blandt andet har hun været direktør for Californiens nationalbank.

Kohn er til gengæld en veteran i nationalbanken, men er 70 år og trådte i 2010 tilbage efter 40 år i banken. Men han er en vidt respekteret økonom, og Obama har valgt at inkludere ham i sin liste, skriver The Washington Post. Flere kommer givetvis til.

Obama vil de kommende dage forhandle med medlemmerne af Kongressen ikke alene på grund af problemet med nationalbankdirektøren, men også for at finde en løsning både på gældsloftet og på det kommende budget. Der er dog ingen tegn på, at nogen af opgaverne bliver let.

Tværtimod ser det ud til, at Republikanerne står stejlt på, at skatterne ikke skal stige for at finansiere underskuddet. Republikanerne ønsker så store besparelser, at skatterne kan holdes i ro. Et eventuelt overskud på budgettet gennem besparelser og reformer skal bruges til at sænke skatterne yderligere.