Om 100 dage er alting godt

Kina og USA har bevilget hinanden 100 dage til at se de hinandens handelsaftaler igennem med det formål at udligne noget af det handelsunderskud, USA har med Kina.

Enighed om 100 dages gennemgang af handelsaftalerne mellem USA og Kina. Så langt kunne de to landes præsidenter, Donald Trump og Xi Jinping, blive enige efter deres netop overståede forhandlinger »med god kemi« i Trumps weekendbolig i Florida. Foto: Carlos Barria/Reuters Fold sammen
Læs mere

100 dage. Økonomer siger, at det næppe kan lade sig gøre. Men alene det, at de to præsidenter, USAs Donald Trump og Kinas Xi Jinping, kunne blive enige om at give handelsaftalerne et serviceeftersyn, er lidt af en præstation.

Topmødet mellem de to var ventet med spænding, fordi Donald Trump i hele sin valgkamp har haft Kina som hovedfjenden, både når det drejede sig om handel, arbejdspladser og en »manipuleret« kinesisk valuta, som ifølge amerikanerne skaffer kineserne handelsfordele. Deres produkter kan nemlig sælges billigere, end de normalt burde kunne. Selv om der var mange emner på programmet i Trumps weekend­residens i Mar-a-Lago i Florida, var det handlen, der var mest interessefor. Og som det altid hører sig til, lod Trumps embedsmænd vide, at der blev gået hårdt til forhandlingerne inde bag de lukkede døre, selv om »kemien mellem de to personer var ganske god«. Men aftalen blev altså, at en række eksperter fra begge lande har fået 100 dage til at kigge alle handels­aftaler igennem for at se, om der er åbenlyse uretfærdigheder.

Det er der jo nok på den ene eller den anden måde. Kina har været dygtig til at udnytte en lang række fordele med uhyre billig arbejdskraft, som betyder, at selv Trump får produceret en række produkter i Kina. Hans datter, Ivanka Trump, har også lagt en stor del af sin produktion hos kineserne.

Så det bliver ikke let for Trump at skaffe nye arbejdspladser inden for den produktionsindustri, han har lovet sine vælgere at kæmpe for. For det er lønnen, det også drejer sig om – foruden at kineserne altså også har været dygtige til at hacke sig ind på store amerikanske erhvervsvirksomheders computere og tyvstjæle forretningshemmeligheder. Siger amerikanerne.

Men de konkrete tal er også ret dystre for amerikanerne. Ifølge USA Today lå den amerikanske eksport til Kina i 2016 på 116 mia. dollar. Det er ifølge avisen USAs tredjestørste marked efter Canada og Mexico. Stadig ifølge avisen har Kina en eksport til USA på 463 mia. dollar. Altså et underskud i samhandlen på 347 mia. dollar. Derfor er Trump ekstra opmærksom på Kina, selv om han også forretningsmæssigt har nydt godt af, at arbejdskraften i Kina er så billig, som den er.

Hvad kan der komme ud af de 100 dage? Hvis man lytter til økonomerne, vil det ikke blive meget. Men alvoren er gået op for kineserne, skriver de amerikanske medier, og hvis det lykkes for Trump bare at få en del af pengene hjem igen, er det en stor sejr for ham. Og i forhold til Barack Obama er der allerede en markant forskel i den måde, Trump opfører sig på ved statsbesøg. Det er handel, der er topprioritet. Og derfor er det også for mange amerikanere ulogisk, at han saboterer den frihandelsaftale, som Obama indgik med en række lande omkring Stillehavet, hvilken netop som en tilsigtet sidegevinst havde at isolere Kina mere.

Men i virkeligheden var aftalen måske mere af politisk art. Flere rapporter i USA konkluderede for nogle måneder siden, at genvinsten for USA med aftalen ville være marginal, og at USA fortsat ville tabe arbejdspladser.

Det vil af mange grunde blive særdeles interessant de kommende 100 dage. G20-topmødet i Hamburg, som Trump også deltager i, foregår om næsten 100 dage. Der vil der blive talt om handel og selvfølgelig også sikkerhedspolitik, hvilket der også blev talt om under topmødet mellem Kina og USA.

Og den kinesiske præsident har på flere områder fået en del at tænke over med Trump ved roret. Også Nordkorea og Kinas skjulte støtte til dette regime. I skrivende stund er et amerikansk hangarskib på vej mod Nordkorea – en symbolsk handling, men også en konkret understregning af, at USA er stærkt bekymret over den atomare udvikling på den koreanske halvø. Hvis Trump gør alvor af de militære trusler mod Nordkorea, kan det få indflydelse på meget – også på økonomiske aftaler med Kina.